DSM betaalt asbestslachtoffer

DSM heeft ongeveer 50.000 euro uitgekeerd aan de nabestaanden van oud-mijnwerker W. Theeuwen uit Baarlo. Dat heeft het comité Asbestslachtoffers vandaag bekendgemaakt. Theeuwen overleed in juli aan de asbestziekte mesothelioom (long- en buikvlieskanker). Het comité wil nu ook dat het bedrijf vergoedingen aan andere families van overleden asbestslachtoffers uitkeert.

De 50.000 euro is een standaardvergoeding voor asbestslachtoffers, volgens de richtlijnen van het Instituut Asbestslachtoffers. Volgens voorzitter T. de Bruin van het Comité Asbestslachtoffers vormt het uitkeren van het smartengeld door DSM een precedent. Bij het comité zijn nog zestien asbestslachtoffers bekend die in de mijnen hebben gewerkt en die aan de gevolgen van mesothelioom zijn overleden. Bijna al deze oud-mijnwerkers hebben DSM aansprakelijk gesteld, maar DSM weigert volgens De Bruin ,,halsstarrig'' te betalen.

DSM ontkent dat er asbest in de schachten en gangen van de mijnen is gebruikt. En dus kunnen de mijnwerkers geen mesothelioom hebben opgelopen door ondergronds werk bij de staatsmijnen. Volgens een woordvoerder van DSM heeft het bedrijf in het geval van Theeuwen wel smartengeld betaald, omdat Theeuwen ook een tijd bovengronds heeft gewerkt en daar mogelijk met asbest in aanraking is gekomen. Maar volgens comitévoorzitter De Bruin ,,is er wel degelijk ondergronds iets gebeurd'' en moet DSM ook aan de overige slachtoffers smartengeld betalen.

Voor DSM heeft deze uitkering aan de erven Theeuwen echter geen precedentwerking. Wel zegt de woordvoerder van DSM dat er ,,gesprekken lopen'' met de nabestaanden van de andere slachtoffers. Theeuwen, die dertien jaar ondergronds werkte als houwer in de Staatsmijn Emma, spande na het vaststellen van zijn ziekte in 2001 tevergeefs twee kort gedingen tegen DSM aan. Vervolgens liet hij voor de kantonrechter getuigen horen en startte een bodemprocedure tegen DSM.