Donjon is bijna net zo goed als Asterix

Voor wie nooit rondsnuffelt tussen importstrips zullen Joann Sfar en Lewis Trondheim twee onbekenden zijn. Toch is vrijwel elke strip waarmee zij enige bemoeienis hebben gehad sprankelend, vernieuwend, regelmatig grappig en ook nog eens toegankelijk. De vergelijking met het Asterix-duo Goscinny en Uderzo wordt regelmatig gemaakt, vooral als het over de serie Donjon gaat, waarvan onlangs de eerste twee delen werden vertaald.

Donjon is een soort fantasyserie, maar na de honderden mislukte pogingen die dit genre een slechte naam hebben bezorgd, is dit nu eens een geslaagd experiment. De setting is een door enge en tegelijk lachwekkende monsters bewoonde donjon, die wordt bewaakt door `de Wachter'. Hij lijkt meer op een knuffelbeest, dan op een strenge bewaker van de immense schatten die de donjon zou herbergen. Vanuit deze setting bedenken Sfar en Trondheim hun verhalen, met de slungelige eend Herbert en de goeiige barbaar Marvin in de hoofdrollen. In de eerste twee delen moeten beiden meteen stevig aan de slag. Er wordt weinig tijd verspild aan uitleg, want alles wordt op een zo trefzekere en vanzelfsprekende toon vertelt dat dat ook niet nodig is.

In de wereld van Donjon, door Sfar omschreven als een kruising tussen Lord of the Rings, Star Wars en de Muppetshow, staat niets vast. Zo bestaan er nu al vier series onder de paraplu van Donjon, waaraan verschillende tekenaars meewerken. Voor het tekenwerk van de eerste afleveringen is Lewis Trondheim vooral verantwoordelijk. Net als zijn andere boeken, zoals Net Echt (autobiografische, vertaalde strip) en La Mouche (tekstloze strip over de avonturen van een vliegje), is Donjon getekend in een ietwat rafelige, gedetailleerde stijl. Zijn met dunne lijnen getekende platen kleurt hij slim in, zodat de pagina's toch altijd een drukke indruk maken.

Sfar zei eens gekscherend dat de serie driehonderd delen moet omvatten. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar gezien de productie van zowel Sfar en Trondheim (ieder goed voor zo'n twintig stripboeken per jaar), zou dit wel eens geen grootspraak kunnen zijn.

Joann Sfar en Lewis Trondheim: Donjon 1 en 2, Eendenhart en De vechtkoning M, 48 blz, € 9,90