Dierenarts geeft handel met renners toe

De Belgische dierenarts José L. die gisteravond door de Belgische politie is aangehouden, heeft bekend dat hij hormonale middelen verstrekt aan wielrenners. Justitie in Kortrijk heeft dat vanmorgen bevestigd.

De politie deed gisteren in het kader van een onderzoek naar handel in hormonen huiszoeking bij zes wielrenners, onder wie oud-wereldkampioen Johan Museeuw. De renner is gisteravond na een verhoor van ongeveer negen uur vrijgelaten. Vandaag verhoort de politie een wielerverzorger uit Gent voor dezelfde zaak.

Het parket in Kortrijk deed, behalve bij zes renners ook huiszoeking bij een vijftiental veehouders, duivenmelkers en paardenfokkers. De dierenarts, die hun hormonen zou hebben geleverd, werd gearresteerd en kreeg drie dagen eenzame opsluiting. Hij mag geen contact hebben met zijn advocaat.

Zodra het nieuws van de huiszoekingen bekend werd, trok de hele Belgische pers naar de villa van Museeuw in Gistel. De drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is het boegbeeld van het Belgische wielrennen. Afgezien van een paar korte verklaringen van Museeuws vrouw (,,Ze hebben het huis vier uur lang doorzocht''), zijn vader en een verzorger werd niemand veel wijzer over de details van het onderzoek. Museeuw zou vrijwillig zijn meegegaan omdat hij ,,niets te verbergen heeft''.

Wel werd duidelijk dat rechercheurs de dierenarts al weken in de gaten hielden. De man is een erkend keurder van het Federaal Voedselagentschap in België. Museeuws familie erkent dat de arts, ,,een persoonlijke vriend'', daar regelmatig over de vloer kwam. Ook naar een politieagent is een onderzoek gestart; hij zou betrokkenen hebben getipt dat een onderzoek gaande was. De andere renners bij wie huiszoeking is gedaan, zijn Jo Planckaert, Mario de Clercq (oud-wereldkampioen veldrijden), Chris Peers, Nico Hendrickx en Oliver Penny. Peers en Planckaert fietsen in Duitsland en moeten zich maandag bij de rechtbank melden. Penny en Hendrickx mochten na verhoor weer naar huis.

Museeuws sponsor, het parafarmaceutische bedrijf Omega Pharma (producent van het voedingssupplement Davitamon), liet gisteren weten het onderzoek te willen afwachten. ,,We beschikken niet over informatie op basis waarvan we het vertrouwen in Museeuw opzeggen''.

Het is niet de eerste keer dat Belgische wielrenners justitie op bezoek krijgen. In 1999 werd de Mapei-ploeg (met Museeuw) tijdens de Driedaagse van de Panne van de fiets gehaald. Daar zijn alleen kleine veroordelingen uitgerold. Bij dopingcontroles van de Vlaamse Gemeenschap, zo werd enkele weken geleden bekend, bleek 14,7 procent van de Vlaamse wielrenners in 2003 positief.

Vorig jaar werd Frank Vandenbroucke door de Belgische bond geschorst wegens dopegebruik. In zijn huis waren middelen gevonden. Later werd de schorsing ongedaan gemaakt, doordat niet de bond maar de Vlaamse Gemeenschap voor dit soort zaken bevoegd is. Die schorste Vandenbroucke voor 18 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk. Het gerechtelijk onderzoek tegen hem is gisteren afgerond; de zaak komt over enkele weken voor.