ASML stijgt door op rustige beurs

De Europese beurzen hebben vanmorgen hun aanvankelijke koerswinst ingeleverd. Kort na opening leken de belangrijkste indices hun opmars van deze week voort te zetten na alweer een hoger slot op Wall Street gisteren. Die stijgende trend sloeg aan het einde van de ochtend om. In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur op 339,24 punten, 0,55 punten ofwel 0,2 procent lager. De graadmeter nam daarmee iets afstand van de recordstand in 2003 die eerder deze week werd bereikt. Tegenover elke stijger stond een daler.

Grote stijger was chipmachinemaker ASML. Die onderneming won op de omzetverwachting van de Amerikaanse chipmaker Intel die gisteren voor de tweede maal in korte tijd werd opgeschroefd. Supermarktconcern Ahold behoorde eveneens tot de kopgroep en won 2,7 procent bij een koers van 8,74 euro. Gisteren verloor het aandeel nog na scepsis bij handelaren over de strategie van de nieuwe topman Moberg.

Ook de andere Europese beurzen zakten in de loop van de ochtend weg. Tegen het middaguur was Parijs 0,65 procent lager. Londen stond 0,2 procent in de min en Frankfurt liet een verlies van 0,85 procent aantekenen.

Op de Parijse beurs zakte Sodexho met een verlies van 4,9 procent stevig weg. De grootste cateraar ter wereld had een winstwaarschuwing gegeven en gaat er nu vanuit dat het resultaat over het lopende boekjaar hooguit dat van het vorige boekjaar zal evenaren.

In Frankfurt stonden de autofondsen in de min nadat bekend was geworden dat de autoverkoop in Duitsland de afgelopen maand is afgenomen. DaimlerChrysler was 2 procent lager, Volkswagen 1,2 procent en BMW 2,5 procent.

De euro stond op 1,0930 dollar, en dat was licht hoger na het slot van 1,0895 dollar gisteren.

De effectenbeurs in Tokio ing omhoog met een magere 3,82 punten tot 10.650,77. Dat komt overeen met een stijging van ruim onder de 0,1 procent. Volgens de krant Nihon Keizai Shimbun verhoogt de regering binnenkort haar opgave van de economische groei in het tweede kwartaal van 2,3 tot 3 procent op jaarbasis.

De andere beurzen in Azië lagen er verdeeld bij. Zo stond er in Zuid-Korea een daling op de borden van 0,4 procent. Hongkong was aan het eind van de handel 0,15 procent hoger. In Australië daalden de aandelenkoersen met gemiddeld 0,4 procent.