Amerikaans plan voor Irak `onvoldoende'

Duitsland en Frankrijk hebben met grote reserve gereageerd op pogingen van de Amerikaanse regering meer landen te betrekken bij de pacificatie en wederopbouw van Irak.

De Duitse bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac hebben een Amerikaans ontwerp voor een VN-resolutie die voorziet in de zending van een door de Verenigde Naties gesteunde internationale troepenmacht naar Irak van de hand gewezen.

Gisteren gaven de twee Europese leiders, die elkaar eerder dit jaar vonden in hun verzet tegen de Amerikaanse oorlogsplannen, een eerste reactie op de Amerikaanse inspanningen meer landen voor een rol in het door aanhoudend geweld geteisterde land te interesseren. De VS streven sinds begin deze week naar een internationale troepenmacht onder VN-vlag, maar onder Amerikaans commando.

,,We zijn nog ver verwijderd van een resolutie die wij kunnen ondersteunen'', zei Chirac na afloop van een reguliere Frans-Duitse top, die deze keer in Dresden plaatsvond. Voor de Franse president zegt de ontwerptekst nog te weinig over een spoedige teruggave van soevereiniteit aan de Iraakse bevolking. Ook is de rol die de Amerikanen de VN toedenken te bescheiden. Kanselier Schröder voegde daaraan toe dat de ontwerptekst weliswaar aangeeft dat er ,,beweging'' in het Amerikaanse standpunt zit, maar ook hij vond het huidige voorstel niet ,,dynamisch genoeg''.

De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, reageerde eveneens terughoudend op de Amerikaanse ontwerptekst. Daaraan moest volgens hem nog veel worden gesleuteld, voordat sprake kon zijn van Russische troependeelname, die hij niet uitsloot.

De auteur van de resolutie, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, zei in een reactie dat hij ,,meer dan bereid was'' voorstellen tot verbetering van Schröder en Chirac in ontvangst te nemen. Powell zei ook niet helemaal te begrijpen aan wie zij de macht in Irak op korte termijn willen overdragen.

Schröder en Chirac willen proberen de Amerikanen ertoe te bewegen in elk geval meer bevoegdheden aan de VN over te dragen. Ze zijn niet principieel afkerig van het Amerikaanse verzoek om bijstand in Irak. Schröder: ,,Ongeacht wat we van de oorlog vonden, moet het nu ons doel zijn een perspectief voor stabiliteit en democratie in Irak te scheppen.'' Hij sprak zich niet uit over de vraag of Duitsland eventueel bereid is troepen naar Irak te sturen.