`Ahold verliest zijn sociale gezicht'

Onbegrip gisteren bij de aandeelhouders van Ahold over de beloning van de nieuwe topman, Anders Moberg. Na drie uur gingen ze overstag toen de Zweed dreigde op te stappen. `Dat zou een ramp zijn.'

De bestuurder van CNV Dienstenbond heeft het niet eerder in zijn loopbaan gezien: zulke felle en radeloze reacties van de leden vanochtend. Er is veel onbegrip en boosheid over de beloning van de nieuwe topman van Ahold. ,,Onze leden spreken er schande van'', zegt CNV-bestuurder Richard Leloux. Hij kan het `niet uitleggen' aan zijn achterban, zeker na de aankondiging van ontslagen bij Albert Heijn een dag eerder. ,,Ahold stond altijd bekend om zijn sociale houding, maar de laatste maanden verzakelijkt het meer en meer.''

In het Scheveningse Circustheater werden gisteren de details bekend van de miljoenenbeloning die de nieuwe topman, Anders Moberg, opstrijkt. Dat werd ook sommige aandeelhouders even te veel na het boekhoudschandaal, de steeds weer uitgestelde jaarcijfers en de gedaalde beurskoers. ,,Is het dan niet mogelijk om u, de raad van commissarissen, weg te stemmen?'' Antwoord van president-commissaris Henny de Ruiter: ,,Neen, dat punt staat niet op de agenda.''

De raad van commissarissen, voor zover aanwezig, moest op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van het supermarktconcern vaak het antwoord schuldig blijven, omdat hij het eenvoudigweg niet wist. Een moeilijke vraag over het boekhoudschandaal? De Ruiter: ,,Helaas is de voorzitter van het audit-comité [de commissarissen die op de boekhouding toezien, red.] niet aanwezig.'' Deze afwezige commissaris, Jan Hommen van Philips, miste daarmee meteen zijn eerste vergadering. Een teleurstelling voor de Ahold-beleggers die eerder dit jaar moed putten uit zijn benoeming. Hommen was niet de enige afwezige commissaris. Ook Lodewijk de Vink en commissaris Cynthia Schneider (de voormalige Amerikaanse ambassadeur) lieten om onduidelijke redenen verstek gaan.

Nog voordat hij officieel topman is geworden heeft Moberg 1 miljoen opties en 125.000 aandelen Ahold ontvangen, die op papier nu al circa 4,5 miljoen euro waard zijn. Dat is het `tekengeld'. Het beloningspakket garandeert vervolgens de komende twee jaar een jaarsalaris van 3 miljoen euro. In het geval dat Moberg de komende twee jaar faalt, niet één doelstelling haalt en moet vertrekken, is hij er nog zeker van dat hij in die twee jaar 12 miljoen euro heeft verdiend, naast zijn aandelen- en optiepakket. ,,Schandalig'' en ,,maatschappelijk onverantwoord'', klonk het gistermiddag in de zaal.

Maar beleggers konden alleen stemmen over het aanstellen van de nieuwe topman, niet over zijn beloningspakket. Grote pensioenfondsen mochten morren, particuliere beleggers mochten schreeuwen, de verkiezing was al verzekerd door het administratiekantoor voor speciale aandelen. ,,Als u me niet vandaag kiest'', dreigde Moberg, ,,ben ik meteen vertrokken. En het is een ramp voor het bedrijf als er een nieuwe topman moet worden gezocht.'' [Vervolg AHOLD: pagina 9]

AHOLD

'De commissarissen weten meer dan u'

[Vervolg van pagina 1] ,,Aardige betrokkenheid'', stelde een aanwezige aandeelhouder van Ahold in het Scheveningse Circustheater zuurtjes vast. De consternatie over het beloningspakket werd alleen maar groter toen bleek dat het administratiekantoor, dat met iets meer dan de helft van de stemmen bij voorbaat de vergadering domineerde, al een week eerder vóór benoeming had gestemd zonder op de hoogte te zijn van Mobergs beloningspakket.

Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters: ,,Kunt u zich niet voorstellen dat die informatie een rol kan spelen in het stemgedrag?''

De secretaris van Ahold: ,,Dat kan ik mij voorstellen...''.

Hierbij bleek dat president-commissaris De Ruiter niet op de hoogte was wie zitting hebben in het administratiekantoor dat de stemmen uitbrengt van aandeelhouders met zogenoemde preferente aandelen.

Bedrijven zijn verplicht een tweede kandidaat naar voren te schuiven bij het benoemen van een bestuurder. Dit is een kandidaat voor de vorm, maar ook de vormvoorschriften waren ditmaal vergeten door de commissarissen.

,,Als de heer Moberg zoveel gaat verdienen, en ik daar niet over mag stemmen, wil ik wel het salaris van kandidaat twee weten'', luidde een vraag.

,,Onbekend'', volgens De Ruiter.

,,Is er met de kandidaat gesproken door de commissie die hier over gaat?'' ,,Neen''.

Niet voor niets drongen de pensioenfondsen ABP en PGGM, naast alle andere beleggers die zich lieten horen, herhaaldelijk aan op uitstel van dit agenda-onderwerp. Tevergeefs. ,,Zou u niet met meer draagvlak willen worden gekozen?'', informeerde De Vries van de VEB nog even bij Moberg.

Moberg: ,,Vertrouw op de raad van commissarissen. Zij weten het beste wat dit bedrijf nodig heeft. Zij weten meer dan u.''

Een opmerking die voor enige hilariteit zorgde, aangezien de vergadering net als die van een paar maanden geleden met een mea culpa van de commissarissen was begonnen omdat zij opnieuw inschattingsfouten hadden gemaakt bij de planning van de jaarcijfers van Ahold die al driemaal vertraagd is.

Moberg werd met 97 procent van de stemmen aangenomen. ,,Een poppenkast'', zei een belegger. De Vries van de VEB schatte vanochtend dat 90 tot 95 procent van de stemmen gisteren is uitgebracht via volmachten van niet aanwezige institutionele beleggers.