Winstalarm van bouwer Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans heeft een ,,turbulent'' halfjaar achter de rug en verlaagt de winstprognose voor dit jaar van 87,6 miljoen euro naar 75 miljoen euro. Met name de kantorenmarkt zet de resultaten van de Brabantse bouwer onder druk. Dat heeft Heijmans (10.500 werknemers) vanmiddag bekendgemaakt.

De dalende winst wordt veroorzaakt door reorganisatiekosten en een eenmalige voorziening van 9 miljoen euro om de risico's van leegstand bij kantoorgebouwen en bedrijfsruimtes te beperken. De marktomstandigheden in de kantorenmarkt zijn volgens Heijmans ,,aanhoudend ongunstig''. Van de 62.000 vierkante meter aan onverkocht commercieel vastgoed van Heijmans is slechts 11.700 vierkante meter verhuurd. De bouwer gaat zich nu richten op andere segmenten in de utiliteitsmarkt, zoals scholen en ziekenhuizen.

De winst over het eerste halfjaar is gedaald met 25 procent tot 25 miljoen euro, bij een 9 procent hogere omzet van 1,2 miljard euro. Na bekendmaking van de cijfers daalde de koers van Heijmans met 10 procent tot 17,54 euro.

Heijmans zegt al jaren te streven naar een omzet in 2006 van 5 miljard euro. Het bedrijf stelt nu voor het eerst dat ,,deze doelstelling niet haalbaar is en bijstelling behoeft''. De nieuwe doelstellingen worden maart volgend jaar bekend.

Heijmans heeft geprofiteerd van volgens de bouwer ,,gunstige marktomstandigheden'' op de markt van goedkope koopwoningen. In het duurdere segment (boven 300.000 euro per huis) was wel een duidelijke vertraging van de afzet te zien, zo zegt Heijmans.

De bouwer uit Rosmalen is onderwerp van onderzoek door zowel justitie als de NMa. Heijmans heeft geen voorzieningen getroffen voor of ,,rekening gehouden'' met deze onderzoeken en eventuele rechtszaken of boetes.

www.nrc.nl: dossier bouwfraude