WHO: China niet verdacht op herhaling sars

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat China onvoldoende alert is op een mogelijke nieuwe uitbraak van de besmettelijke longziekte sars. Die ziekte kan opnieuw de kop op steken als het de komende maanden weer kouder wordt. De WHO begint daarom volgende week met het testen van een nieuw sars-surveillancesysteem, zo deelde een woordvoerster van de WHO in Peking gisteren mee.

De WHO vindt het vreemd dat China helemaal geen nieuwe verdachte sars-gevallen meer heeft gemeld sinds het negatief reisadvies eind juni werd opgeheven. Uit andere zwaar getroffen gebieden zoals Hongkong en Canada komen nog wel met enige regelmaat meldingen binnen. ,,We krijgen liever foutieve meldingen en geruchten binnen, dan dat we helemaal niets horen'', aldus WHO-voordvoerster Maria Cheng vandaag.

Het nieuwe systeem, dat wordt uitgetest in die gebieden die dit voorjaar het zwaarst werden getroffen, moet ertoe leiden dat China meer verdachte gevallen op het spoor komt. Vanaf oktober moet het systeem voor heel China van kracht worden.

Er circuleren al enige tijd geruchten dat er in Peking een aantal patiënten opgenomen is met mogelijke sars-verschijnselen. De WHO heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid om opheldering gevraagd.

De afgelopen weken hebben ook verslaggevers regelmatig gevraagd naar mogelijke sars-gevallen en naar de maatregelen om een nieuwe golf besmettingen te voorkomen. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren echter verklaard dat er geen sprake is van nieuwe mogelijke gevallen.

Sars, een ziekte die in China 349 dodelijke slachtoffers maakte, brak vorig jaar november uit in de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Van daaruit verspreidde de ziekte zich in hoog tempo in de rest van de regio. Aanvankelijk moesten met name Hongkong, Vietnam, Singapore en Taiwan het ontgelden. Maar na enkele weken van verwarring werd de ziekte ook massaal in de Peking. De crisis kostte de Chinese minister van Volksgezondheid en de burgemeester van Peking de kop. Beiden werden uit al hun functies ontheven omdat zij te laks zouden hebben opgetreden tegen sars.

De oorzaak van de ziekte is nog niet gevonden, maar het vermoeden bestaat dat onder meer de civetkat drager is van het virus. China hief een halve maand terug echter een eerder verbod op de jacht en de handel in deze en andere wilde dieren op. Deskundigen waarschuwden toen dat China gevaarlijk spel speelde door het economische belang van de handelaren in wilde dieren te laten prevaleren boven de volksgezondheid.