Voorkeur Theater

Sprookjesbordeel

De Vlaamse schrijver Peter Verhelst wil het vlees omzetten in woorden: ,,ze moeten het lichaam van de lezer enteren, overnemen en een lijfelijk gevoel van sensatie teweegbrengen.'' In zijn theatervoorstelling Het Sprookjesbordeel, die hij voor het Antwerpse Toneelhuis maakte, brengt hij dit in praktijk. De bezoeker krijgt van een bevallige host een drankje en een menukaart aangeboden. Na het kenbaar maken van de speciale wensen worden de bezoekers door de spelers één voor één geblinddoekt meegevoerd naar de krochten van het theater. Aldaar krijgen ze geen seks, maar zinneprikkelende, zwart-romantische sprookjes van Verhelst in het oor gefluisterd. Er klinkt muziek, wonderlijke smaken prikkelen de papillen, zacht water streelt de armen. Na dit bezoek aan het `labyrint-van-de-suggestie' krijgen de onvoldane sprookjesbordeelsluipers de kans om in een `aangepast kader' opnieuw op adem te komen. Verhelsts Sprookjesbordeel heeft reeds furore gemaakt in Berlijn, Duisburg, Brugge en Antwerpen. Nu is Nederland aan de beurt. Eerst op het Theaterfestival in Amsterdam, dan op het festival De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg en tussendoor ook nog in Tilburg. Toegang alleen op afspraak, er mogen vier mensen per keer mee.

5-13 sept Amsterdam, Stadsschouwburg 020-4107760 of www.theaterfestival.nl. 9-24 sept Tilburg, Concertzaal 013-5490390 of www.theaterstilburg.nl. 16-20 Rotterdamse Schouwburg 010-4044111 of www.schouwburg.rotterdam.nl.

I Furiosi

Italiaanse schrijver Nanni Balestrini verwerkte in I furiosi (1994) zijn jarenlange observaties van de Roodzwarte Brigades, de hardcorefans van AC Milan. Op het festival De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg is een Duitse theaterbewerking te zien. In elf canto's - geïnspireerd op de Ilias van Homeros - wordt de eeuwige rituele oorlog tussen de supporters van rivaliserende Italiaanse voetbalclubs getoond. Een koor van veertig Duitse supporters begeleidt de strijd.

9-10 sept Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-411 8110 of www.internationalekeuze.nl

Hagedissenhuid

In Hagedissenhuid van theatergroep Orkater worstelen drie oude vrienden (Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen en Geert Lageveen) met het verval, de eenzaamheid en de moderne tijd. Schrijfster Bodil de la Parra schrijft in een typische droogkomische stijl muzikale dialogen over ogenschijnlijk triviale onderwerpen.

Nadat Porgy Franssen vorige week door zijn rug was gegaan, werd de première uitgesteld tot vanavond.

T/m 27 sept in Bellevue, Amsterdam. Inl 020-5305301 of www.theaterbellevue.nl

Hans Teeuwen

Cabaretier Hans Teeuwen is alweer een tijd aan het toeren met zijn nieuwe programma Industry of Love, maar hij durft nog steeds niet officieel in première te gaan. In zijn persbericht geeft hij alvast zelf een recensie: ,,Hans Teeuwen is duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Zijn nieuwe programma is een slappe potpourri van laffe verhalen en duffe liedjes. Inhoudelijk ademt Industry of love een smeuïg soort leegte uit. Onderwerpen als mondverzorging, uien en de drooglegging zijn op zichzelf al passé.''

9-16 sept Amsterdam De Kleine Komedie. Res 020-6240534.