Voorkeur Muziek

Gergjev Festival

Het Rotterdamse Gergjev Festival is dit jaar geheel gewijd aan de Russische componist Sergej Prokofjev, vooral de periode 1927-1947. Niet alleen klinkt zijn complete symfonische oeuvre , ook worden uitvoeringen gegeven van pianostukken, balletmuziek, de opera Semyon Kotko (concertant). Verder zijn er theatermonologen, films, documentaires, interviews en een symposium. Valery Gergjev dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het orkest van zijn Mariinski Theater.

Gergjev Festival: t/m 14 sept. De Doelen Rotterdam. Res 010-2171789.

Yakov Kreizberg

De Russisch-Amerikaanse dirigent Yakov Kreizberg, sinds 1 september de nieuwe chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest, maakt zaterdag 6 september zijn officiële debuut met een concert dat begint met de wereldpremière van Lisbon Revisited van Otto Ketting, gevolgd door de Derde symfonie van Nielsen en het Tweede pianoconcert van Brahms, met Elisabeth Leonskaya als soliste.

Nederlands Philharmonisch Orkest: Concertgebouw Amsterdam 6 sept. 20u15; 7 sept 11u (alleen Brahms), 8 sept. 20u15. Res 020-6718345

Mouse On Mars

De Duitse groep Mouse On Mars nam als geen ander de handschoen van Kraftwerk op als exponent van experimentele elektronica met een toegankelijk popgevoel. De cd Autoditacker (1997) is een moderne klassieker in het genre, met elementen van dubreggae en zelfs jazz in de ritmisch complexe computerbliepmuziek. Mouse On Mars speelt als onderdeel van Gaudeamus' Night of the Unexpected met onder meer Eboman, Slagwerkgroep den Haag, Yannis Kyriakides en Scanner.

4 sept 20u30 Paradiso, Amsterdam. Res 020-6264521.