Voorkeur Beeldende Kunst

Willem Witsen

In het Gemeentearchief Amsterdam is t/m 26 oktober de tentoonstelling Witsen en Amsterdam te zien, met 150 schilderijen, tekeningen, etsen, foto's en egodocumenten van kunstenaar Willem Witsen (1860-1923). De werken komen deels uit het bezit van het organiserende Rijksprentenkabinet en deels uit particuliere collecties. Hoewel geliefd om zijn `mistige' en verstilde stadsgezichten, bleef Witsens roem tot nu toe ver achter bij die van zijn beroemde vrienden uit de beweging van Tachtig (Kloos, Verwey, Van Deyssel).

De Amsterdamse tentoonstelling is deel van een mammoetproject dat Witsen definitief zijn eigen plaats in de Nederlandse kunstgeschiedenis moet geven. In Dordrecht vindt gelijktijdig de tentoonstelling Stemmingen plaats, met thematisch gerangschikte schilderijen, aquarellen en etsen. Daarnaast verschijnen er maar liefst vier boeken: een monografie, twee gidsen met stadswandelingen langs Witsens favoriete plaatsen in Amsterdam en in Dordrecht en, in het najaar, een boek over de geschiedenis van het Witsenhuis.

Witsen en Amsterdam t/m 26 okt in: Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. De entree van de tentoonstelling is in het `Asschergebouw' om de hoek, Tolstraat 129. Open ma t/m zo 11-17u.

Willem Witsen (1860-1923) – Stemmingen', t/m 16 nov in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Open di t/m zo 11-17u.

Wie beide tentoonstellingen bezoekt, krijgt korting bij z'n tweede entree: €1,50 in Amsterdam, €2,- in Dordrecht. Wandelgidsen €8,90.

Marcel van Eeden

Op de expositie van Marcel van Eeden in het GEM hangen wel zeshonderd tekeningen. Er zijn abstracte en figuratieve tekeningen en er is een eindeloze variatie in onderwerpen. De meeste zijn zwart-wit, in talloze schakeringen, maar er zijn er ook enkele in kleur. De tekeningen zijn geïnspireerd door afbeeldingen en teksten uit de tijd voor 1965, zijn geboortejaar. Elke dag komt er een tekening op zijn website bij (www.marcelvaneeden.nl).

Marcel van Eeden, Retrograde, tekeningen 1993-2003 t/m 28 sept. GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 14-22u.

Hans Holbein

Hans Holbein de Jonge (1497/98-1543) wordt tegenwoordig in Engeland en Frankrijk, net als Memling en Dürer, gezien als een topschilder van de noordelijke Renaissance. Alleen in Nederland is zijn reputatie minder. Dat zal te maken hebben met het feit dat hij vooral bekend staat als portretschilder van Engelse en Franse beroemdheden als Hendrik VIII en Thomas More – Erasmus is de enige Nederlandse uitzondering. Des te specialer is het dat nu juist het Mauritshuis een expositie aan hem wijdt.

Holbein, t/m 16 nov Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 10-17u.

Beelden op de berg

In Dreamscapes, de achtste aflevering van de kunstmanifestatie Beelden op de berg, legde Birthe Leemeijer een wandelroute door het arboretum aan. Op zes plaatsen zette ze een stuk tuin af met een bank en een hekje: een zompig grasveldje, een stuk rivierklei, een appelboompje. Om de overloop tussen kunst en tuin te benadrukken liet Leemeijer van iedere locatie de geur kunstmatig namaken.

Dreamscapes. Beelden op de berg 8. Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen. T/m 13 sept, di t/m zo 11-17u. Inl 0317-410777 of www.beeldenopdeberg.nl

En verder

Heel de wereld trekt naar Veere t/m 2 nov Museum De Schotse Huizen, Kaai 25/27, Veere. Elke Krystufek Naakt & mobiel t/m 28 sept GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag di t/m zo 14-22u; Malczewski (1854-1929). Schilder van de Poolse ziel t/m 5 okt Drents Museum, Brink 1, Assen di-zo 11-17u; Kadir van Lohuizen, Aderen t/m 19 okt Kunsthal Rotterdam, Museumpark di t/m za 10-17u zo 11-17u; Erik Andriesse. Werken op papier t/m 14 sept De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Fernando Botero t/m 28 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 10-17u.