Voorkeur Amsterdam

Aqua Musica

Voor de tweede keer is er dit weekeinde het festival Aqua Musica in en om het Amsterdamse Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum, de 21ste eeuwse Hollandse versie van Händels Water Music, in de achttiende eeuw op de Theems in Londen. Drie dagen wordt er op tal van historische schepen en op andere lokaties oude muziek gespeeld door musici uit binnen- en buitenland, bij elkaar vele tientallen veelal korte concerten. Ook zijn er concerten in de replica van het VOC-schip Amsterdam.

De opening bestaat uit het gratis Drijf-in-concert, waarbij twintig musici op een ponton spetterende blaasmuziek spelen (Music for the Royal Fireworks van Händel) met als decor het verlichte Scheepvaartmuseum, het voormalige 17de eeuwse 's Lands Zeemagazijn, dat zorgde voor de uitrusting van de vloot. Het publiek kan hier met eigen bootje naartoe. Zaterdagavond wordt in het Nemo de hilarische barokopera La Fantesca uitgevoerd. Ook is er een speciaal kinderprogramma.

Aqua Musica: 5 sept 20u30- 21u30; 6 sept. 14-18u en 20-21u30; 7 sept 11-16u. Inl en programma: www.aqua-musica.nl. Festivalkassa bij het Oosterdok is vanaf een uur voor de concerten open.

THEATER

Een Meeuw

Theu Boermans en zijn Theatercompagnie maken van Tsjechovs Meeuw een baboesjka-voorstelling: een toneelstuk in een toneelstuk in een toneelstuk. Alle personages bewegen zich op het toneel en door hun leven alsof ze nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen spel en harde realiteit. Ieder lijdt aan een overdaad van het een en een tekort aan het ander. Met Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Malherbe en Carice van Houten, die voor haar rol de Columbina kreeg.

T/m 7 sept Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Inl 020-5205310 of www.theatercompagnie.nl

JOODSE MUZIEK

De Cantors

Drie wereldberoemde joodse cantors (voorzangers) treden op in de Portugese synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam tijdens een concert dat wordt vastgelegd op tv. Bezion Miller uit New York, Alberto Mizrahi uit Chicago en Naftali Herstik uit Jeruzalem zingen gezamenlijk en solistisch eeuwenoude joodse muziek en modernere stukken bij The Neïmei Singers. Ze worden begeleid door het Nederlands Theater Orkest o.l.v. Jules van Hessen.

10 en 11 sept. Port. Synagoge Amsterdam. Inl en res 020-2061084 10-22u en www.thecantors.com

POP

Mozaik; De Dijk

Met een feest onder de noemer `Kijk Op De Wijk' wordt zondag de opening gevierd van het `Cultuurpark Westergasfabriek'. Na jaren van herstel en het afgraven van vervuilde grond heeft Amsterdam er een park bij. Nostalgische kermis, voetbaltoernooi, kindertheater, en veel muziek: om 15u de Raï-band Mozaik en om 16u hoofdact De Dijk. De groep heeft onlangs aangekondigd er in 2004 opnieuw een jaar tussenuit te knijpen, dus Dijkfans kunnen zich dit gratis concert niet laten ontgaan.

Cultuurpark Westergasfabriek 7 sept 12-18 u. www.westerpark.nl

BEELDENDE KUNST

Atelierroute

Kunstenaars van de Amsterdamse Rivierenbuurt stellen weer een weekend lang hun ateliers open voor het publiek. In de tramremise aan de Lekstraat, waar plattegronden met de ateliers verkrijgbaar zijn, wordt tijdens de manifestatie van alle 30 deelnemende kunstenaars een werk geëxposeerd zodat het publiek hier alvast de te bezoeken ateliers kan uitkiezen. Er is figuratief en abstract werk te zien: schilderijen, grafiek, beelden, keramiek, installaties en foto`s.

Atelierroute Rivierenbuurt, 6 en 7 sept. 13-18 u. Inl. www.kunstenaarsrivierenbuurt.nl