TUINEN & BEELDENTUINEN

Grassendagen

Kwekerij Oudolf in Hummelo houdt op 6 en 7 september grassendagen met lezingen en muziek. Op 6 september om 11u30 spreken auteur Caroline Zeevat en fotograaf Walter Herfst over `nut en genoegen uit de volkstuin'. Gerrie Andela houdt om 12u30 een lezing over de volkstuin een eeuw geleden en om 14u wordt de geheel herziene versie van het boek Droomplanten uitgereikt aan de auteurs Piet Oudolf en Hen Gerritsen. Helena Wiklund begeleid de dag met zang en Rita van de Zalm is aanwezig met bollen en knollen.

Grassendagen Kwekerij Oudolf, Broekstraat 17, Hummelo. 6 en 7 sept, 10-16u. Tel. 0314 381120, www.oudolf.com

Liefhebbersdagen

Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum (Groningen) bestaat twintig jaar. De Liefhebbersdagen die de kwekerij organiseert zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste tuinevenementen in het noorden van het land waar kwekers komen met een keur aan planten, heesters en bollen. De komende Liefhebbersdagen op 13 en 14 september (het Nazomerfestijn) hebben vanwege het lustrum een extra feestelijk karakter. Onder andere Rita van de Zalm is aanwezig met bollen, de `koningin van de heemplanten' Heilien Tonckens en vele andere bekende plantenspecialisten. Behalve bijzonderheden over planten worden er ook culinaire tips gegeven, bijvoorbeeld hoe je met biologische kruiden heerlijke pesto's en van oude biologische fruitrassen jams, geleien en chutney's kan maken. Er worden lezingen gegeven, boeken en tijdschriften zijn vertegenwoordigd en er klinkt muziek.

Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum (Groningen), 13 en 14 sept. 10-17u. Inl 0595 491604, www.dekleineplantage.nl

Botanische tuin

De Stichting Vrienden van de botanische tuin Vergeet-me-niet organiseert een bezoek aan de botanische tuin aan de Cederstraat in Rotterdam. Behalve aandacht voor alles wat groeit en bloeit is er die dag een lezing over paddestoelen en vertelt een imker over bijen. Voor de kinderen is er een apart programma met o.a. een tochtje per ponywagen naar het Kralingse Bos.

Cederstraat 5, Rotterdam. 7 sept 11-16u. Inl 010-4523739.

Siergrassendagen

Op 13 en 14 september zijn er siergrassendagen bij Liannes's siergrassenkwekerij. Er zijn voorbeeldborders te zien en de daarin - nu soms al bloeiende - grassen zijn te koop op de kwekerij.

Siergrassendagen. 13 en 14 sept bij Lianne's siergrassen, Jan Gossewijk 31, De Wilp. Entree gratis. Inl 0594-644263 of www.siergras.nl.

Beeldentuin

De BoogBeeldentuin De Boog in het Noord-Groningse Westernieland brengt nog t/m 14 september werk van twintig beeldhouwers uit Nederland en België (onder wie Hugo Hol, Rene de Boer, Winneth Sala, Cor de Ree, Peter Hiemstra). Het werk varieert van kleine bronsplastieken tot monumentaal werk in cortenstaal. In de tuin nemen muren en follie-achtige bouwsels een prominente plaats in.

Galerie/beeldentuin De Boog, D. Wierengastraat 44, Westernieland. T/m 14 sept do t/m zo 11-17u.

Domies

In het hoge noorden bij Pieterburen ligt Domies Toen, een botanische tuin vol inheemse planten, een vijver en majestueuze bomen. De tuin hoorde vroeger bij de pastorie en ligt naast een kleine kerk. Andere interessante `groene' adressen in deze omgeving zijn Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum (zie ook boven) en Borg Verhildersum in Leens. Deze laatste heeft een in renaissancestijl aangelegde parktuin.

Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen. Open tot en met oktober Di t/m zo 11-17u. Entree 2 euro.

Borg Verhildersum, Wierde 40, Leens. Open tot 2 nov di t/m zo 10u30-17u. Entree 4,50 euro. Inl 0595-571430. De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum. Tot nov wo t/m za 10-17u en elke eerste zo v.d. maand 10-17u. Inl 0595-4916-4 of www.dekleineplantage.nl

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw. Voor deze zomer staan er drie tentoonstellingen op het programma: van Wijnand Zijlmans, Arja Spronken/Ine van Helfteren en Marion Visione.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open t/m 13 okt, van do t/m zo, van 13-17u. Entree €4.

Château Neercanne/Château St. GerlachIn twee Limburgse kasteeltuinen, die van Château Neercanne (Maastricht) en Château St. Gerlach (Valkenburg) wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Met werk van onder meer Art Schonk, Eddy Roos, Nic Jonk, Evert van Hemert en Jon Gardella.

Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Houtem. Dag geopend t/m 5 okt van 10-18u. Inl 043-3211702. Gratis toegang.

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk liet galeriehouder Jaap Nijstad ruim tien jaar geleden een beeldentuin aanleggen. Galerie De Amsteltuin heeft een goede reputatie opgebouwd met onder meer Caius Spronken en Francesca Zijlstra. Dit jaar domineren de aluminium sculpturen van de Amerikaanse Judith Steinberg.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Geopend t/m 23 nov, op di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.