Troepenmacht Irak moet groter worden

De Amerikaanse en Britse regeringen overwegen de troepensterkte in Irak op te voeren om de guerrilla effectiever te kunnen bestrijden.

De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, heeft vanochtend bevestigd de omvang van het militaire contingent in Irak ,,te herzien in het licht van de recente gebeurtenissen''. Premier Blair hield vanochtend nadrukkelijk de mogelijkheid open tot uitbreiding van troepen bij een verzoek daartoe van ,,bevelhebbers ter plekke''.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft gisteren ook de noodzaak van extra soldaten erkend, maar wil dat derde landen die leveren. De VS hebben nu 150.000 soldaten in Irak. Volgens Rumsfeld moet de internationale troepenmacht worden uitgebreid met ,,mogelijk een divisie''. Rumsfeld is gisteren onverwacht naar het Midden-Oosten vertrokken.

Hoons bevestiging kwam nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, premier Blair zou hebben gewaarschuwd voor een strategische mislukking in Irak tenzij Londen een extra brigade stuurt ter grootte van 5.000 man. Er zijn nu 10.000 Britse soldaten in Irak. Blair zei vanochtend dat er nog ,,geen beslissing'' over uitbreiding is genomen, maar zei dat de omvang ,,voortdurend wordt gewogen''. Hij noemde de verwezenlijking van een stabiel Irak essentieel. ,,Als dit fout gaat, gaat het in het hele Midden-Oosten fout'', aldus Blair.

Uit gelekte aantekeningen voor een gesprek tussen Straw en Blair blijkt dat Straw de huidige troepenmacht te klein acht om veiligheid en stabiliteit te garanderen die wederopbouw mogelijk maken. Uitbreiding zou sceptische Irakezen en potentiële andere troepenleveranciers duidelijk maken dat het de Britten ernst is met de Iraakse wederopbouw, aldus Straw.

Frankrijk, Duitsland en Rusland hebben intussen afwachtend gereageerd op de Amerikaanse ontwerpresolutie over een grotere rol van de Verenigde Naties in Irak. Diplomaten in New York maakten vandaag duidelijk dat er over de ontwerpresolutie stevig onderhandeld zal worden. De VS willen de politieke en militaire leiding in Irak behouden. Frankrijk en Rusland vinden dat in ruil voor steun aan de Amerikaanse resolutie de VN meer invloed en zeggenschap moeten krijgen in Irak. Ook moet er een tijdschema komen voor het terugtrekken van Amerikaanse en andere soldaten en het herstel van de Iraakse soevereiniteit.

Volgens de Franse ambassadeur bij de VN De La Sablière is het nodig dat de rol van de VN in Irak aanzienlijk wordt uitgebreid. ,,De toestand is nu zo moeilijk geworden dat het heel moeilijk zal worden om de vrede te winnen.''

HOOFDARTIKEL: pagina 9