Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag over de aandeelhoudersvergadering van Ahold. VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali laat haar licht schijnen over de allochtonen-problematiek. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Vluchtelingenorganisaties Nederland maakt zich boos over rapport van de Inspectie Gezondheidszorg over de medische opvang van asielzoekers. De Vlaamse Suske en Wiske-fan Stephane van Osselt ziet zijn droom in vervulling gaan: een gastrol in de verfilming van het Suske en Wiske-avontuur De Duistere Diamant. Ned 1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de gidsen die vroeger in Irak journalisten in de gaten moesten houden namens Saddam Hussein en een verslag over Commissie-Vermeend, die studeert op een nieuw stelsel voor de studiefinanciering. Ned.3, 22.20-23.12u.

DOCUMENTAIRE

Zembla. ,,Ik dacht: die multinationals kunnen het wel missen''. Documentaire over afpersers van multinationals. Gesprekken met afpersers en hun slachtoffers. Ned.3, 21.15-21.55.

FILM

While You Were Sleeping (Jon Turteltaub, 1995, VS). Romantische komedie annex feel-good-movie is promotiefilm voor een warm gezinsleven. Alleenstaande loketbeambte Sandra Bullock wordt abusievelijk aangezien voor de verloofde van een in coma geraakte zakenman en wordt liefderijk opgenomen door haar onbekende familieleden. Ook met Peter Gallagher, Jack Warden, Bill Pullman. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

The Chase (Adam Rifkin, 1994, VS). Ondermaats komisch rommelpotje waarin voortvluchtige, onschuldig veroordeelde Charlie Sheen rijkeluisdochter Kristy Swanson ontvoert en op de hielen wordt gezeten door politie en de jakhalzen van de reality-tv. SBS6, 20.30-22.05u., met reclame.

The Phantom (Simon Wincer, 1996, VS/Australië). Even grootscheepse als zielloze Indiana Jones-variant, gebaseerd op een in 1936 door Lee Falk gecreëerde, gemaskerde stripheld. Hij (Billy Zane) neemt het op tegen de megalomane Xander Drax (Treat Williams). V8, 20.30-22.15u., met door reclame.

Space Cowboys (Clint Eastwood, 2000, VS). Ruimtewestern paart degelijk vakmanschap aan een prettige vorm van ironie. Eastwood zelf, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland en James Garner spelen voormalige, destijds door NASA gepasseerde test-astronauten wier expertise nodig is om een op drift geraakte Russische satelliet uit te schakelen. Versmade helden die de wereld van de ondergang kunnen redden. BBC1, 21.30-0.10u., onderbroken door nieuws.

Village of the Damned (John Carpenter, 1995, VS). Carpenters remake van gelijknamige Britse griezelfilm (Wolf Rilla, 1960) werd nooit een Nederlandse bioscooproulement gegund. Idyllisch Californisch dorpje wordt opgeschrikt door tien gelijktijdig geboren kinderen in wie telepathisch begaafde demonen schuilgaan. Met Christopher Reeve als dokter en Kirstie Alley als wetenschapster. Het minder expliciet gewelddadige origineel werd destijds opgevat als een allegorie over een communistische machtsgreep. Net5, 22.35-0.20u., met reclame.

Shoot To Kill/Deadly Pursuit (Roger Spottiswoode, 1988, VS). Verzorgde thriller, waarin berggids Tom Berenger politieman Sydney Poitier in de binnenlanden van Brits-Columbia bijstaat tijdens jacht op ontsnapte misdadiger. Schurk heeft Berengers vriendin Kirstie Alley gegijzeld. BBC1, 0.10-2.00u.

Puppet on a Chain (Geoffrey Reeve, 1970, Engeland). Speedboatrace door Amsterdamse grachten vormt hoogtepunt van actiethriller naar Alistair MacLean. Over jacht op drugshandelaren in onze hoofdstad. BBC1, 2.00-3.30u.

RADIO

Kunststof. Vijf jaar na `Wilhelmina' neemt toneelschrijver Ton Vorstenbosch in `Annie M.G., de dochter van de dominee' de meer kattige kanten van de leukste oma van Nederland onder de loep. Radio 1, 19.04-20.04.

Storing. Gesprek met de programmadirecteur van de Holland Media Group Leo van der Goot. Radio 1,20.04-21.04u.

De Avonden. Gesproken Uitzicht van Ester Wouthuysen, kunsthistorica in Amsterdam. Historicus Roelof van Gelder ontdekte het vergeten handschrift van Georg Naporra (1731-1793), een boerenzoon uit Oost-Pruisen, die als matroos aanmonsterde bij de VOC. Van Gelder publiceerde onlangs het boek Naporra's Omweg. 747AM, 22.02-0.02u.