Ruzie tussen Belgrado en Tirana over Kosovo

Tussen Albanië en de unie Servië en Montenegro (SeM) is een woordenstrijd ontbrand naar aanleiding van de recente Servische principe-verklaring over Kosovo.

De ambassadeur van Albanië in Belgrado werd gisteren een officieel Servisch protest overhandigd tegen de ,,grove inmenging [van Albanië] in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat''. Die inmenging zou Albanië hebben gepleegd door te protesteren tegen de aanvaarding, door het Servische parlement, van de principe-verklaring over Kosovo.

Die principeverklaring werd op 12 augustus in Belgrado gepubliceerd. In de verklaring gaat Servië er onverminderd van uit dat Kosovo Servisch gebied is en dat pas na de terugkeer van Servische vluchtelingen over de toekomst van Kosovo kan worden gepraat.

Premier Fatos Nano van Albanië zei dat die verklaring de wil van de bevolking van Kosovo negeert. ,,De Serviërs moeten terugkeren naar Kosovo, maar Kosovo moet niet terugkeren naar Servië.'' Daarop noemde de Servische vice-premier Nebojša Covic het ,,ondenkbaar dat Serviërs moeten leven in een onafhankelijk Kosovo''. Het Albanese parlement stelde in een verklaring dat ,,hele Balkan wordt bedreigd'' als Servië terugkeert naar ,,een mislukt nationalistisch beleid''. Die verklaring leidde tot het protest van gisteren.