REGIOKEUZE

ALMERE

Fotografie en sport Alle mogelijke sporten, het sportpubliek en `alle dingen erom heen' worden in beeld gebracht op een fototentoonstelling in het Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven. De geëxposeerde sportfoto's zijn gemaakt door professionele en amateur-fotografen uit Flevoland. De expositie bevat ook een overzicht van sportfotograaf Hans Heus.

Fotografie en sport, Cultureel centrum Corrosia, Markt 5-7, Almere Haven. 6 t/m 28 sept. wo t/m zo 12-17 u, vr tot 20u30. Inl. www.corrosia.nl

AMSTELVEEN

Silkstone

Het jaarlijkse popfestival van de studentenwijk Uilenstede (`voor en door bewoners van Uilenstede') brengt onder meer een optreden van de Haarlemse groep Silkstone die met haar melodieuze, halfakoestische sound al enkele radiohits scoorde. Het debuutalbum For a reason koppelt romantische ballades aan swingende uitstapjes richting Southern rock, op maat gemaakt voor de diverse nazomerfestivals die Silkstone aandoet.

Uilenpoptent achter Uilenstede, Amstelveen. 5 sept, vanaf 16u30. Optreden Silkstone 18u25u. Inl 020-6405226, www.uilenpop.nl

DEN HAAG

Pop en proza Schrijvers Leon de Winter, Yvonne en Philip Kroonenberg, 'singer-sample-songwriter' Spinvis en de eerste landelijke kampioen Poetry Slam Erik Jan Harmens zijn enkele van de gasten in de Haagse bibliotheek tijdens het Haags Uit Festival (HUF) op zondag 7 september. Van 12 tot 17 uur laten auteurs, muzikanten en acteurs (voor de jeugd) zich horen op verschillende podia om duidelijk te maken dat ook in de bibliotheek het Haagse (multi)culturele seizoen van start is gegaan. Frenk van der Linden houdt met alle gasten een gesprek. Op het jeugdpodium speelt Theater Van Santen een vrolijke, muzikale voorstelling naar het sprookje Het Tinnen Soldaatje van Hans Christian Andersen.

Manifestatie Pop & Proza, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag. 7 sept. 12-17u. Gratis toegang. Inl. www.bibliotheek.nl/denhaag.

HAARLEM

Zwaargewicht Mugmetdegoudentand (bekend van Hertenkamp en TV7) staat in de Toneelschuur met een voorstelling over overgewicht. Regisseur Don Duyns zet drie spelers op een rij en laat ze apart hun verhaal doen, als in een probleemshow op televisie. Een mollig meisje (Ricky Koole) vertelt over de hechte band met haar dikke moeder, die zo zacht is, op wie je zo heerlijk kunt zitten. Een eenzame vrouw (Christine van Straalen) met een indrukwekkend achterwerk bekent dat ze zo naar seks verlangt. En een volslanke bouwvakker (Marcel Musters) vertelt hoe hij tot Ghanese koning werd gekroond.

5-6 sept Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

Balkan in Kaart

Om de crises op de Balkan beter te begrijpen is kennis van het geopolitieke verleden onontbeerlijk. De tentoonstelling Balkan in kaart, vijf eeuwen strijd om identiteit in de Universiteitsbibliotheek Leiden toont de geschiedenis van de Balkan en de eeuwenlange strijd om de identiteit aldaar, van Transsylvanië tot Macedonië aan de hand van vijftig kaarten. Van een zeldzame Venetiaanse kaart van Zuidoost Europa en een fraaie Ottomaanse nautische atlas uit de zestiende eeuw tot de informatieve én verontrustende kaarten van Groot-Macedonië en Groot-Albanië uit ca. 2000.

Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden. 4 sept t/m 16 okt, ma-vr 8u30-22u, za 9u30-17u, zo 13-17u. Gratis. Virtueel te bezoeken via http:// ub.leidenuniv.nl/bc/ en dan tentoonstellingen. Tel. 071 5272814

UTRECHT

Recycle-ontwerpen Het Centraal Museum heeft modeontwerper Aico Dinkla, die gespecialiseerd is in het van oud nieuw maken, uitgenodigd om de schaar te zetten in een aantal beschadigde negentiende- en twintigste-eeuwse kostuums uit de eigen collectie. Het resultaat van Dinkla's `kostuumrecycling' is te zien op de kleine expositie `What you see I is wearing you can't get'.

Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht, t/m 30 nov. Di-zo 11-17 u. Inl. www.centraalmuseum.nl

Uitfeest

Om de opening van het culturele seizoen te vieren houdt Utrecht dit weekeinde het Uitfeest. Op zaterdagavond organiseert de schouwburg het dansfeest Time Out! met de Braziliaanse dance-groep Zuco 103. Bij de Weerdsluis begint de Drijf In: aan en op het water kijken naar de film Liever Verliefd. Op zondagochtend van 11 tot 11u50 wordt bij de Geertebrug het vierde Oudegracht Operaconcert gehouden met muziek van Bizet, Donizetti en Verdi door de zangers Monique Krüs, Marion van den Akker, André Post en Anthony Heidweiler, begeleid door pianist Boudewijn Jansen.

Daarna openen ruim zeventig musea en theaters hun deuren met speciale programma`s. De schouwburg schouwt voorproefjes uit komende voorstellingen, met onder meer Dance Works, het Ro Theater en de laag uitgesneden zingende Hadewych Minis. De Paardenkathedraal brengt ieder uur de kerstvoorstelling Jesus Christ, it's a Boy, van Dirk Tanghe. `t Barre Land houdt in de eigen Snijzaal een Franse middag, met de bekende francofiel Jacob Derwig. Zondagavond sluit het Uitfeest in de schouwburg met Het Gala van het Utrechtse Lied, waarop ondermeer Henk Westbroek en het Trio Clous van Mechelen optreden.

9-10 sept in de schouwburg, Vredenburg en elders. inl (030) 286 6455 of www.uitfeest.nl

Spoorwegmuseum

Het Nederlandse Spoorwegmuseum in Utrecht gaat ingrijpend verbouwen en sluit daarom vanaf 8 september voor een periode van anderhalf jaar zijn deuren. Op zondag 7 september kan het publiek voor het laatst het museum in zijn huidige staat bezoeken. Rondleiders nemen bezoekers nog één keer mee de oude treinen in, de Jumbo Express rijdt, de HollandRailShow draait op volle toeren en er zijn muzikale optredens. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen van de verhuizing: de eerste Nederlandse stoomlocomotief `de Arend' staat klaar voor vertrek op een dieplader en oude treinen verlaten het museum om uitgerangeerd te worden.

Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. 7 sept. 10-17u. Tel. 030 2306206, www.spoorwegmuseum.nl