Powell: dreigement Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft gisteren bevestigd dat Noord-Korea vorige week heeft gedreigd met een kernwapentest. Noord-Koreaanse onderhandelaars deden dat tijdens het zeslanden-overleg, vorige week in Peking.

Powell bevestigde het gerucht na afloop van een ontmoeting met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yoon Young-kwan. ,,Ik weet niet of het een belofte was of gewoon een verklaring'', zei Powell. Hij zei wel dat de VS zich niet onder druk laten zetten door Pyongyang. Russische diplomaten die aanwezig zijn geweest bij het zeslanden-overleg hebben het Noord-Koreaanse dreigement ontkend.

Powell zei dat dreigementen niet bevorderlijk zijn voor een oplossing van het nucleaire conflict. ,,We zijn niet van plan Noord-Korea binnen te vallen, een uitweg moet mogelijk zijn'', zei Powell. ,,Maar dreigementen en uitdagende verklaringen die bedoeld zijn om de internationale gemeenschap angst aan te jagen, zijn niet bevorderlijk.''

De besprekingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma eindigde vorige week in Peking zonder waarneembare resultaten. Het overleg, dat historisch was omdat Noord-Korea, Zuid-Korea, Rusland, China, Japan en de Verenigde Staten bij elkaar aan tafel zaten, werd na afloop door met name Noord-Koreaanse gedelegeerden beschreven als ,,zinloos''. Pyongyang zei ook niet langer bereid te zijn tot onderhandelingen. Dat standpunt werd later deze week weer ingetrokken.

In Noord-Korea zelf was de afgelopen dagen niets te merken van mogelijke bereidwilligheid tot onderhandelingen. Daar sprak de Noord-Koreaanse volksvertegenwoordiging, die voorgekookte beslissingen ceremonieel goedkeurt, haar steun uit aan het voornemen van het Noord-Koreaanse leiderschap niet langer te onderhandelen over het kernwapenprogramma.