Oranje zet zich in praatsessie op scherp

Het Nederlands elftal staat voor een cruciale week. Zaterdag komt Oostenrijk op bezoek in de Kuip en woensdag volgt het belangrijke duel in Praag tegen Tsjechië. Oranje kan in korte tijd zijn geschonden imago weer oppoetsen.

Voor de week van de waarheid sloot de selectie van het Nederlands elftal zich dinsdagavond op voor een praatsessie. De gespreksstof werd vooraf in een speech aangereikt door Dick Advocaat. Nadat de bondscoach zich had teruggetrokken, bespraken de spelers onderling de situatie in en rondom Oranje. Het had het reality-programma van het jaar kunnen zijn, als er camera's bij aanwezig waren geweest.

Vooralsnog zwijgt iedereen over hetgeen in dat zaaltje van Hotel Huis ter Duin is besproken. ,,Het was een gesprek zoals collega's onder elkaar wel eens voeren'', wilde Jaap Stam er gisteren slechts over kwijt. Alleen Advocaat werd geïnformeerd over de uitkomst ervan. Hij heeft elke speler aangesproken op zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor het uitlekken van het beraad. ,,Maar ik zal het in de komende dagen toch wel weer ergens lezen'', aldus Advocaat.

Wat er ook is besproken, het feit dat een dergelijke bijeenkomst noodzakelijk was geeft aan dat er een gespannen sfeer hangt rondom het Nederlands elftal. Na de zwakke opvoeringen tegen Moldavië, Wit-Rusland en België hebben de spelers zich gestoord aan de kritiek van de media. Aan de andere kant realiseren ze zich dat ze zelf schuldig zijn aan de dalende populariteit van Oranje. Nu de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in Portugal kan worden afgedwongen, vond met name routinier Phillip Cocu de tijd rijp intern een aantal zaken op een rijtje te zetten zodat de eenheid binnen het team wordt vergroot.

De bijtende kritiek in de publieke opinie en de media werkt prikkelend. ,,Jullie maken het mij zo een stuk gemakkelijker'', zei Advocaat gisteren in Katwijk na de middagtraining tot de aanwezige journalisten. En hij probeerde aan te geven dat het hem nu geen moeite meer kost zijn spelers scherp te krijgen voor de naderende interlands. Hoewel de afdeling communicatie van de KNVB de Hagenaar in een e-mail zondag als begeleidende tekst bij de selectie liet zeggen dat de kritiek op Oranje terecht is, beet Advocaat op het terrein van Quick Boys toch ook weer van zich af. ,,Na België-Nederland (1-1, red.) ben ik meer geschrokken van de verhalen in de kranten dan van ons spel.'' En: ,,We hebben nog geen wedstrijd verloren. Tot en met het duel met Tsjechië ging alles goed, daarna hebben twee dramatische wedstrijden gespeeld tegen Moldavië en Wit-Rusland en is iedereen in paniek. Tegen België was alleen de eerste helft heel slecht. Na rust is ons spel beter geworden. Dat lees ik dan weer nergens.'' Over de NIPO-enquête die aangaf dat het Nederlandse volk tabak heeft van de verwende vedetten: ,,Dat is inherent aan de situatie.''

Hetzelfde onderzoek gaf aan dat het vertrouwen in Advocaat als bondscoach ondanks de `crisis' niet is gedaald. Hij kreeg zelfs meer stemmen dan Cruijff of Hiddink. En dat moet voor de `kleine generaal' een stimulans zijn harde maatregelen in het belang van het Nederlands elftal niet te schuwen. Clarence Seedorf werd na de wanvertoning in Brussel als eerste geslachtofferd. Advocaat constateerde de afgelopen drie duels dat de Milan-speler te veel met zichzelf bezig is in de wedstrijd. Maar hij voegde er gisteren ook nog een ander aspect aan toe. ,,Clarence is van mening dat hangende rechtsbuiten niet zijn positie is. Hij voelt zich gevangen op die flank en moet te veel nadenken. Ik ben het niet met hem eens en vind dat hij daar wel kan spelen. Hij zei dat hij zich opofferde voor de spelers en de coaches. Ik vond dat het zo niet meer kon.''

De mogelijke opvolger van Seedorf, Ronald de Boer, onderging deze week een operatie aan zijn meniscus en is dus niet beschikbaar. Op de training liet Advocaat verrassenderwijs Arjen Robben, linksbuiten van origine, aan de rechterkant opereren. De jonge PSV'er kwam niet vaak tot zijn karakteristieke flitsende acties, maar maakte wel een wonderschoon doelpunt. Marc Overmars bezette in het onderlinge partijtje de linkerflank. Later liet Advocaat zich even ontvallen dat hij tegen Oostenrijk met één buitenspeler wil aantreden. Al slikte hij dat vervolgens weer in. Tegen België waren de flanken vooral in de eerste helft onbezet, ging alles door het midden wat voor de tegenstander eenvoudig te verdedigen is. Het ziet er naar uit dat Advocaat de vleugelbezetting ook zoekt in opkomende backs, aangezien Michael Reiziger en Boudewijn Zenden op die posities werden uitgetest.

Jaap Stam, Jerrel Hasselbaink, Andy van der Meyde en Roy Makaay konden gisteren door kleine blessures niet aan de groepstraining deelnemen. Advocaat maakte zich het meest zorgen over de knie van Roy Makaay. Maar de verwachting is dat allen zaterdag kunnen spelen.