OM NAAR UIT TE KIJKEN

LITERATUUR

Poëzienacht

Tijdens `De 4de televisienacht van de poëzie' in de nacht van zaterdag op zondag zendt de VPRO de complete Dode Dichters Almanak van het afgelopen jaar uit. Op een rij gezet door Hans Keller lezen onder meer Adriaan Morriën, Charles Bukowski, Hans Faverey, Lennaert Nijgh, Robert Graves en Zbigniew Herbert voor uit eigen werk.

De 4de televisienacht van de poëzie. 7 sept. VPRO. Ned 3, 0u55u, einde ongeveer 2u20.

BEELDENDE KUNST

Willem den Ouden

Museum Het Rembrandthuis, Teylers Museum en Museum Het Valkhof organiseren gezamenlijk een overzicht van het werk van beeldend kunstenaar Willem den Ouden. Zijn leven lang heeft Den Ouden (1928) zijn directe omgeving getekend: als jongen zijn geboortestad Haarlem, als student Amsterdam, daarna het landschap van de Betuwe. De drie musea richten zich elk op een ander aspect.

Willem den Ouden, 5 sept t/m 16 nov in Museum het Rembrandthuis, Teylers Museum en Museum Het Valkhof. Inl: www.willemdenouden.nl

MUZIEK

11/9

De Zaterdagmatinee opent het nieuwe seizoen met On the Transmigration of Souls, het stuk dat de Amerikaanse componist John Adams schreef ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Net als bij de première in New York wordt het stuk gevolgd door de Negende symfonie van Beethoven met het slotkoor dat oproept tot verbroedering in de wereld. Edo de Waart dirigeert.

Zaterdagmatinee: 6 sept 14u15 Concertgebouw A'dam, rechtstreeks via Radio 4 en herh. op 16 sept. vanaf 20u.

POP/DANCE

Dancepop

Een mini-Lowlands aan het strand van de Rijkerwoerdse Plassen bij Elst, tussen Arnhem en Nijmegen, stelt hopelijk de herfst nog even uit en brengt popgroepen en dance-acts samen. Optredens van o.a. Kane, Di-rect, Zuco 103, Intwine, Soulvation, Relax, Kosheen en Macaco, deejay-sets van Armin van Buuren en Kevin Saunderson.

6 en 7 sept Rijkerwoerdse Plassen, Elst. Inl www.dancepop.nl.

THEATER

Theaterfestival In Amsterdam begint morgen het Theaterfestival, met een keuze uit de `meest belangwekkende' voorstellingen van het afgelopen seizoen. De Vlaamse selectie oogt lekker fris, want is niet of nauwelijks in Nederland te zien geweest.

T/m 14 sept in Amsterdamm, de Meervaart, Bellevue en elders. Inl 020-4226464 of www.theaterfestival.nl

FOTOGRAFIE

Noorderlicht

De tiende editie van fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen is, met werk van 350 fotografen verspreid over meer dan zestig locaties in de stad, groter dan ooit. Op de hoofdtentoonstelling Global Detail geven 45 hedendaagse fotografen uit meer dan twintig verschillende landen hun visie op de huidige globalisering. Een speciale jubileumtentoonstelling, De Hommage, biedt een greep uit de geschiedenis van het toonaangevende fotoagentschap Magnum, met legendarische series van onder anderen Eve Arnold, George Rodger, Philip Jones Griffiths en Henri Cartier-Bresson.

Fotomanifestatie Noorderlicht. 7 sept t/m 12 okt op ruim zestig locaties in Groningen. Hoofdtentoonstellingen: Der Aa-Kerk, A-Kerkhof 2 en Oosterboogcomplex, Oosterstraat 56. Di-vr 11-18u, za 10-17u, zo 11-17u. Inl 050-3182227 of www.noorderlicht.com