Noodlijdend ijshockey krijgt hulp van Belgen

Het zowel financieel als sportief noodlijdende Nederlandse ijshockey heeft een pact met België gesloten. Dit jaar nog begint, vlak na de nationale bekerstrijd, een competitie tussen vijf clubs uit de hoogste Belgische divisie en de clubs uit de Nederlandse Superliga, met als inzet de zogeheten Coupe der Lage Landen.

De Superliga telt eind deze maand, bij aanvang van de bekercompetitie, alsnog vijf deelnemende clubs. In Nijmegen, waar de Tigers vorige maand failliet gingen, is een nieuwe vereniging opgericht die meteen haar entree maakt in de hoogste afdeling van de ijshockeycompetitie, en de strijd aanbindt met Amsterdam Tigers, Heerenveen Flyers, Tilburg Trappers en Eaters Geleen.

Het water stond het Nederlandse ijshockey de afgelopen weken weer eens aan de lippen. Achtereenvolgens Max Tigers uit Nijmegen, Formido Flyers uit Heerenveen en Diamant Trappers uit Tilburg maakten bekend met torenhoge schulden te kampen.

Voor de Tigers uit Nijmegen bleek redding niet mogelijk. De stichting die het team beheerde, ging failliet. De Flyers en de Trappers zijn door hulp van respectievelijk de gemeenten Heerenveen en Tilburg toch van een voortbestaan verzekerd. Heerenveen verstrekte een krediet van 62.500 euro waarmee de Flyers een sanering kunnen beginnen. Tilburg kwam de Trappers tegemoet door een coulante regeling te treffen voor een huurachterstand van in totaal 190.000 euro.

Met de `Neder-Belgische' competitie hoopt de ijshockeybond de sport een impuls te geven. Na de bekercompetitie, waarin de vijf clubs uit de Superliga twee keer tegen elkaar uitkomen, begint de Coupe der Lage Landen. De deelnemers uit België zijn Deurne, Herenthals, Leuven, Turnhout en Heist op den Berg. In het voorjaar begint de strijd om het kampioenschap van Nederland. De clubs kunnen in de Coupe der Lage Landen bonuspunten verdienen voor de strijd om de landstitel.

Eerder dit jaar werd op initiatief van Heerenveen-voorzitter Lindemann al geprobeerd om te komen tot een grensoverschrijdende competitie met clubs uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat mislukte, vooral door bezwaren aan Duitse kant.