Leegstand bij kantoren raakt bouwer

Volker Wessels heeft last van de leegstand van kantoorgebouwen en de teruglopende huizenmarkt. Het bouwbedrijf behaalde afgelopen halfjaar een 17 procent lagere winst van 35,5 miljoen euro.

Volgens Volker Wessels, met 15.700 werknemers een van Nederlands grootste bouwbedrijven, wordt de bouw van kantoren uitgesteld wegens het gebrek aan huurders of wordt de bouw afgeblazen wegens verliezen bij de opdrachtgevende bedrijven. Ook heeft de bouwer last van de malaise op de huizenmarkt. Dat heeft Volker vanochtend bekendgemaakt.

Doordat de stijging van de huizenprijzen is afgevlakt en Nederlanders minder verhuizen, is ook de vraag naar nieuwe woningen teruggelopen. Over 2002 haalde Volker Wessels nog bijna de helft van de omzet uit de divisie `bouw en vastgoed'. De totale omzet van het concern nam in het eerste halfjaar nog wel toe met 13 procent tot 1,62 miljard. Dit was het gevolg van de afgeronde acquisities.

Ook bij de divisie `infrastructuur', grofweg verantwoordelijk voor de andere helft van de omzet, liepen de resultaten terug. Als gevolg van ,,een scherpe prijzenslag onder invloed van een laag werkaanbod'' en de nasleep van de bouwfraudeaffaire lopen de inkomsten terug, zo stelt de bouwer in een verklaring. Deze situatie zal verscherpt worden wanneer de lopende grote infrastructurele projecten klaar zijn. Volker Wessels verkleint de capaciteit in deze divisie verder. Eerder al werden 150 werknemers ontslagen. Nieuwe ontslagen zijn ,,nu nog niet aan de orde'', zei Volker-bestuursvoorzitter H. Hazewinkel vanochtend.

De bouwer heeft nog geen voorzieningen getroffen voor mogelijke boetes van mededingingsautoriteit NMa. Eerder kreeg Volker Wessels samen met drie andere bouwers de eerste boete na de bouwfraude van de NMa opgelegd wegens illegale prijsafspraken. De bouwer vecht de boetes aan.

Ook in Duitsland moet Volker verder reorganiseren. Het bedrijf heeft eerder al 450 banen geschrapt in Duitsland. Er moeten volgens Hazewinkel nog eens ,,vijftig à honderd mensen'' weg.

Ook maakte de bouwer extra kosten door het bod van D. Wessels op de Volker-aandelen door de familie Wessels. De beursnotering wordt op 19 september beëindigd. Dit jaar verwacht Volker 15 à 20 procent minder winst. Eerder was die verwachting nog 10 à 15 procent. De stijging is mede het gevolg van hogere pensioenlasten.

WWW.NRC.NL: dossier woningmarkt