KOKOS-CITROEN FRIANDISE

Iedereen in mijn familie weet wanneer mijn moeder zenuwachtig of ontstemd is, zonder dat zij een woord zegt. Het hele huis ruikt naar brood en banket, want als zij met iemand of een situatie niet tevreden is gaat zij bakken. Soms dagenlang. Een tijdje geleden toen mijn vader voor een ingreep in het ziekenhuis lag, belde ik mijn zuster op om te vragen hoe het met mijn moeder ging. ,,Still making muffins'', zei ze en dat was voldoende. Deze eigenschap zit eigenlijk in beetje in de familie. Mijn zuster gaat brood bakken als zij zich wil ontspannen. Zij vind het therapeutisch om het deeg te kneden en de geur maakt haar rustig. Mijn broer maakt eigen verse worstjes als hij het verstand op nul wilt zetten. Ik ga meer de kant van moeder op als ik `geen zin' heb en vind rust in het maken van een zoete traktatie. Deze friandise was het resultaat van een `geen zin'-dag.

Doe voor de onderste laag de ingrediënten in een keukenmachine en draai tot het mengsel samenhangt. U kunt ze als u geen keukenmachine hebt ook met een vork mengen, maar zorg in dat geval wel dat de boter op kamertemperatuur is. Druk het mengsel uit op de bodem van een bakvorm (niet ingevet) van 22 x 22 centimeter. Zet de vorm circa 10 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven en laat het koeklaagje iets afkoelen terwijl u het mengsel voor de tweede laag maakt.

Klop met een elektrische handmixer of garde de eieren in een middelgrote kom schuimig. Klop er de suiker, het citroensap, citroenraspsel en zout door tot alles goed gemengd is. Schep er de walnoten, rozijnen en kokos door. Schep dit mengsel gelijkmatig over de onderlaag in de vorm en zet 25 tot 30 minuten terug in de oven, of tot de bovenlaag goudbruin is. Neem de cake uit de oven, laat even afkoelen en snijd hem in 36 repen terwijl hij nog een beetje warm is. Laat afkoelen voor u dit gebak bij de thee of koffie serveert.