Het Beeld

In een Britse verkiezingsnacht zie je bij de BBC Peter Snow als een generaal staan gesticuleren voor een kaart met `marginale districten'. De typische Labour- en van oudsher Conservatieve kiesdistricten zijn niet interessant. Maar als de oppositiepartij een van tevoren aangegeven aantal van die grensgevallen binnensleept, dan zal de regering van kleur wisselen.

Voor president Bush moet Nederland een marginaal district zijn in Europa, waar het immers kan vriezen of dooien. De vorstelijke ontbijtontvangst in het Oval Office waar de president, in gezelschap van de vice-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de Nationaal Veiligheidsadviseur, zijn vriend Jan Peter begroette als `een van de belangrijke leiders van Europa', staat in die context. Nederland krijgt de taak te bemiddelen tussen de trouwe en de meer kritische Europese bondgenoten, met als beloning in het verschiet een mogelijke benoeming van minister De Hoop Scheffer op de plek van zijn oude idool Luns, als secretaris-generaal van de NAVO. Volgens de opening van het NOS Journaal kreeg de Nederlandse delegatie ook de primeur van de Amerikaanse bereidheid tot het betrekken van de VN bij de bezetting van Irak.

Jeroen Pauw mocht in Nova de premier voorzichtig vragen wat hij vond van de kritiek van zijn voorganger Kok (is die nu premier van het schaduwkabinet?) dat Balkenende Bush' schoothondje was, maar die vraag bezorgde onze MP nauwelijks een probleem.

Tot buitenlandse televisiejournaals was het historische belang van de ontmoeting nog niet helemaal doorgedrongen. EuroNews had wel nog de vangst van een koffer vol bavianenneuzen op Schiphol, maar BBC, ARD, CNN en VRT hadden meer aandacht voor de commando-overdracht in het amfitheater van Babylon aan een Poolse generaal. Tagesthemen van de ARD gaf zelfs een historisch overzicht van de Pools-Iraakse betrekkingen.

Te hopen valt dat De Hoop Scheffers ambtenaren het ZDF-programma Allmacht Amerika hebben getapet. De tweedelige, uiterst degelijke analyse door Gerd Helbig draagt als ondertitel `Hoe Europa om zijn rol vecht' en onderzoekt hoe het politieke, diplomatieke, militaire en economische landschap van Europa er na de Irak-oorlog uitziet. Ook hier spelen de Polen een sleutelrol, omdat ze nog niet helemaal geloven in het vermogen van Europa een eigen veiligheidspolitiek tot stand te brengen, maar ze willen evenmin alleen maar de marionet van Amerika zijn.

Zulke buitenlandprogramma's hebben we niet meer in Nederland, met reportages uit Kosovo, Afghanistan, Roemenië, Congo en Duitse dorpjes met de laatste Amerikaanse bases. Hoe staat het met de nieuwe as Parijs-Berlijn-Moskou? Dat was een eendagsvlieg, volgens de chef buitenland van Le Monde. In een interview lijkt De Hoop Scheffers Duitse collega Fischer vastbesloten van de Europese militaire en politieke rol in de wereld een halszaak te maken. Nova heeft voor zo'n aanpak de middelen noch de journalistieke diepgang. Jammer, want na zo'n programma kef je niet meer.

    • Hans Beerekamp