GALERIESELECTIE

MAURICE THOMASSEN

Met de start van het nieuwe galerieseizoen gaat Galerie Van Wijngaarden verder onder een nieuwe naam: Van Wijngaarden Hakkens contemporary art. De eerste tentoonstelling die galeriehouder Piet van Wijngaarden en zijn nieuwe partner Anna Hakkens presenteren is die van Maurice Thomassen, een schilder die traditionele technieken mengt met innovatieve materialen. Zo combineert hij koffie met siliconenkit, tempera met fineer, of olieverf met glitterconfetti. Vaak liggen foto's uit tijdschriften of kranten ten grondslag aan zijn composities.

Schilderijen van Maurice Thomassen. Van Wijngaarden Hakkens contemporary art, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. 6 sept t/m 4 okt, wo t/m za 13-18u.

ANYA GALLACCIO

De Schotse kunstenaar Anya Gallaccio, een van de vier genomineerden voor de Turner Prize 2003, maakt voor haar installaties gebruik van natuurlijke materialen als water, fruit, bloemen en chocola. Zo maakte ze ooit een gordijn van appels, dat geleidelijk van kleur, geur en structuur veranderde, en bouwde ze een kubus van blokken uit zeewater gedestilleerd zout. Deze plaatste ze op het strand, zodat het bij vloed weer in zee verdween. Voor haar tentoonstelling Sometimes with one I love maakte ze onder meer een aantal geelbruine zuilen van suiker.

Sometimes with one I love, installatie van Anya Gallaccio. Annet Gelink gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. 6 sept t/m 11 okt, di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

MATTHIAS HOCH

Voor zijn solotentoonstelling bij Galerie Akinci maakte de Duitse fotograaf Matthias Hoch de afgelopen maand opnames van gebouwen in Amsterdam en Rotterdam. Hoch fotografeerde architectonische elementen als raampartijen, façades, vloeren, plafonds en trappen, maar zoomde zodanig in dat de uiteindelijke afdrukken meer weghebben van abstracte schilderijen. De stedelijke ruimtes zijn door Hoch ontdaan van afleidende details en daardoor nauwelijks nog als gebouwen te herkennen. Mensen zijn nadrukkelijk afwezig. De beelden zijn `schoongemaakt' van specifieke kenmerken, soms door digitale manipulatie.

Fotowerken van Matthias Hoch. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 6 sept t/m 4 okt, di t/m za 13-18u.

ELLEN VON UNWERTH

De Duitse fotografe Ellen von Umwerth begon haar carrière in de jaren zeventig als fotomodel voor het befaamde modellenbureau Elite, maar nam vanaf 1986 steeds vaker zelf plaats achter de camera. Ze liet zich inspireren door glamourfotografen als Helmut Newton en Richard Avedon, en publiceerde haar werk in tijdschriften als Interview, Vogue en Vanity Fair. Haar nieuwste fotoserie, getiteld Revenge, laat zich nog het beste omschrijven als een sadomasochistisch sprookje en verhaalt over het leven van drie zusjes die door hun tante gevangen worden gehouden op een kasteel.

Revenge, foto's van Ellen von Umwerth. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. 6 sept t/m 22 okt, do t/m za 12-18u.

SIGN

In het kader van de fotomanifestatie Noorderlicht organiseert Galerie Sign een tentoonstelling waarin het draait om de relatie tussen fotografie en tijd. De installatie Lineaire Tijdsfotografie van Alan D. Joseph bestaat uit één foto van 12 x 0,20 meter die verslag doet van een complete treinreis van Utrecht naar Amsterdam. De bijbehorende geluiden worden afgespeeld op het moment dat het publiek met behulp van een apparaatje over de gigantische panoramafoto 'scrolt'. De werkwijze van de tweede exposant, Linda Bannink, is tegenovergesteld. Zij maakt video's van rustgevende onderwerpen, bijvoorbeeld van een reiger langs de slootkant, die door het vaste camerastandpunt op foto's lijken.

Foto's van Alan D. Joseph en video's van Linda Bannink. Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen. 7 sept t/m 12 okt, wo t/m zo 12-18u.

EN VERDER

Collages van Jan Grosfeld, fotowerken van Jean-Marc Spaans en tekeningen van Oey Tjeng Sit t/m 1 okt in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen en tekeningen van Frank van Hemert t/m 5 okt in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven.