Franse belastingen weer verder omlaag

Frankrijk zal volgend jaar opnieuw de belasting verlagen. Dat zal de Franse economie stimuleren. ,,Groei en solidariteit zijn mijn twee prioriteiten. Dat is goed voor de werkgelegenheid.'' Dat zegt de Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, vandaag in een vraaggesprek met Le Figaro.

De nieuwe belastingverlaging, die volgens Raffarin de volle steun heeft van president Chirac, brengt de totale belastingverlaging op bijna 10 procent in twee jaar: vorig jaar 5 procent, dit jaar 1 procent en volgend jaar nog eens 3 procent. De Franse president heeft de Fransen beloofd dat in 2007 de Franse inkomstenbelasting met 30 procent zal zijn verlaagd.

Afgelopen maandag maakte de Franse regering bekend dat het Franse begrotingstekort in het nieuwe begrotingsjaar op 4 procent (van het bruto binnelnads product) zal uitkomen. Dat is een procentpunt méér dan volgens het Stabiliteits- en Groeipact is toegestaan. Frankijk overschrijdt daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar de Europese begrotingsregels. Doordat zowel Frankrijk als Duitsland zich niet aan deze regels houdt, zal volgens de Europese Commissie het begrotingstekort van de hele eurozone straks meer dan drie procent bedragen, de maximale grens voor het nationale begrotingstekort.

De vrees onder volgelingen van het pact is dat overschrijding van deze grens de rente op de kapitaalmarkt zal doen stijgen, zodat ook de landen die zich wel aan de regels houden worden gestraft met een renteverhoging.

Om het Franse begrotingstekort te verminderen zal de Franse regering de overheidsuitgaven bevriezen (,,nulgroei''). Zij rekent er op dat de Franse economie volgend jaar met 1,7 procent zal groeien. Raffarin noemt geen tijdstip waarop het Franse begrotingstekort weer minder dan 3 procent zal bedragen.

De lastenverlichting past bij ,,de keuze voor een evenwichtig en verantwoord economisch beleid, dat tot doel heeft de gevolgen van de verminderde groei binnen de perken te houden'', zo zei het Franse ministerie van Financiën eerder deze week.