EN WAT DOEN DE KINDEREN

Zwammen plukken

Streekmuseum De Locht, het nationaal asperge- en champignonmuseum in Horst-Melderslo (Noord-Limburg), houdt zondag zijn tiende Champignondag. Ouderen en jongeren kunnen er van alles leren over de teelt van eetbare paddestoelen zoals champignons, oesterzwammen en shii-take. Een meesterkok maakt lekkere hapjes klaar. Kinderen mogen zelf een bakje champignons plukken of, samen met de ouders, deelnemen aan een veiling van champignons. En je mag ook paddestoelen versieren, schortjes bedrukken of champignonbroodjes bakken.

Champignondag, Streekmuseum De Locht, Horst-Melderslo. zo 7 sept 13-17u. Inl 077-3987320, www.delocht.nl

Luisteren naar Paul

De kinderen nemen tijdens de R'Uitmarkt in Rotterdam de Doelen in! Daar kunnen ze op 7 september zelf muziek maken, ademloos luisteren naar Paul de Leeuw die voorleest over Peter en de Wolf en swingen op het popconcert van de Liedjesband. De Doelen is van 12 tot 17 uur volledig gericht op kids vanaf een jaar of acht. Tussen 12 en 13 uur spelen jonge talentvolle pianisten. Muziekleerlingen komen met een verhaal, waarbij ze de hulp van kinderen goed kunnen gebruiken. Paul de Leeuw vertelt vanaf 16 uur, begeleid door een orkest, over het dappere jongetje Peter en de grote boze Wolf. Ook buiten is er veel te beleven, zoals de Cultuurparade waar jongeren op het gebied van pop, rap en r&b strijden om de eerste prijs. En er zijn breakdance-battles en skateboard-wedstrijden.

R'Uitmarkt, op het Schouwburgplein en in de culturele instellingen daaromheen. Inl www.cultuurinrotterdam.nl

Boeremèrt bezoeken

Wel eens op een boerenmarkt geweest? Zondag 7 september is in Geffen een `Boeremèrt', waar schapen, paarden, ganzen. kippen, vogels en koeien te zien zijn. Oude ambachten worden gedemonstreerd, er wordt een kampioenschap koe tillen gehouden, er is een zwevend tapijt en veel muziek. Voor kinderen is er bovendien een speelplaats, poppentheater en kermis. En natuurlijk mogen kinderen op de markt zoveel pony rijden als ze willen.

Geffen, zo 7 sept. 10.30-18u. Entree €3,50, kinderen gratis. www.effenoargeffe.nl

Sluipen door het slot

In september opent een groot aantal forten zijn deuren voor bezoekers. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Zaterdag 6 september is het Kinderdag op het Muiderslot. De hele dag zijn er rondleidingen voor en gedeeltelijk ook dóór kinderen. Onder leiding van juniorgidsen sluipen kinderen via een spannende route over de weergang van toren naar toren. De valkenier zal er zijn met roofvogels. Op de vestingwallen zijn spelletjes van vroeger zoals hand- en kruisboogschieten, hoefijzer gooien en hoepelen. In Fort Rhijnauwen kan er op 7 sept om 15u eigen heksensoep gebrouwd worden en. Fort Vechten organiseert een speurtocht voor 8- tot 10-jarigen.

Kinderdag Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Za 6 sept, 10-17u. Kinderen tot 12 jr gratis, volw. €6,-. Museumkaart geldig. Tel 0294-256262, www.muiderslot.nl. Fort Vechten, Marsdijk 2, Bunnik, 030-6565285, www.fortvechten.nl; Fort Rhijnauwen, Vossegatsdijk 3a, Bunnik, 035-5416512. Folders bij grote VVV's en bibliotheken. www.fortenmaand.nl.

Vliegtuigen bekijken

Kinderen die vliegtuigen leuk vinden kunnen zaterdag 6 september in Lelystad hun hart ophalen. Op het vliegveld daar wordt een grote luchtvaartshow gehouden. 100 Jaar Luchtvaart Spektakel heet de show, want de allereerste vliegtuigen werden nog maar honderd jaar geleden gebouwd! Ze waren nog heel klein en de piloot zat in de buitenlucht, in de wind. Op de show zijn antieke vliegtuigen te bewonderen en er worden rondvluchten georganiseerd. Voor kleinere kinderen zijn er clowns, een luchtkussen en een schminkstand. En er staan spectaculaire demonstraties in de lucht op het programma, onder andere van verschillende luchtsporten.

Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Dakotaweg 11a, Luchthaven Lelystad. Za 6 sept. 10-17u. Entree kinderen €3,-, volw. €5,-. Rondvluchtplaatsen v.t.v. reserveren. Inl 0320-289840.

Monumenten makenZelf een monument maken, dat kan op 6 en 7 september in de Kunstkerk in Dordrecht. Onder leiding van een modeontwerper, een vormgever, een illustrator, of een meubelontwerper gaan kinderen eerst mét hun (groot)ouders fantaseren over monumenten en daarna gaan ze in workshops met allerlei materiaal aan de slag. Modeontwerpster Jeannette van Raaij vraagt iedereen zijn lievelingskledingstuk, bril of schoenen mee te nemen. Daarvan maken ze een eigen monument. Jeanette maakt van alle ontwerpen één groot kunstwerk dat wordt tentoongesteld op 13 en 14 september. Daarna kunnen kinderen hun eigen beeld ophalen en mee naar huis nemen. En dat is maar één voorbeeld. Er kunnen veel meer dingen worden ontworpen, een gebouw bijvoorbeeld, of een meubel.

Kunstkerk, Museumstraat 65, Dordrecht. 6 en 7 sept. 10u45 kerk open, 11u workshop, 12u eenvoudige lunch, 12u30-14u30 workshop. Deelname alleen als duo volwassene/kind (vanaf 4 jaar), per workshop max. 5 duo's. Kosten €15 voor duo, incl. lunch. Vooraf aanmelden 078-6398555, Kunstkerk@dordrecht.nl. Geffen, zo 7 sept. 10.30-18u. Entree €3,50, kinderen gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl

Gerectificeerd

Peter en de Wolf

In de rubriek En wat doen de kinderen (4 sept., pag. 19) staat dat Paul de Leeuw tijdens de R'Uitmark voorleest uit Peter en de Wolf. Niet De Leeuw, maar Lot Lohr uit Sesamstraat zal hieruit voorlezen.