Drie chemiedochters Akzo Nobel te koop

Chemie- en farmaconcern Akzo Nobel wil drie onderdelen van zijn chemische divisie verkopen om meer financiële armslag te krijgen. De drie onderdelen samen hebben een omzet van circa 1 miljard euro.

De bedrijfsonderdelen die in de etalage staan, zijn Catalysts (stoffen die chemische processen versnellen), Coating Resins (bekledingslagen voor metaal, plastic en houtproducten, maar ook inkt) en Phosphorus Chemicals (onder meer vuurvertragers, smeermiddelen en pvc). Ze vertegenwoordigen samen 7 procent van de 14 miljard euro omzet van het chemieconcern, dat naast de chemische producten ook verf en farmaceutische producten (onder meer Organon) maakt.

In totaal werken bij de te verkopen bedrijfsonderdelen in Nederland 400 à 500 mensen, met name bij chemische fabrieken in Amsterdam, waar Akzo katalysatoren voor de petrochemische industrie maakt, en in Bergen op Zoom, waar het onderdeel Coating Resins een basisgrondstof voor verf maakt. De meeste fabrieken die verkocht worden staan overigens in het buitenland.

Volgens bestuursvoorzitter Hans Wijers wil Akzo Nobel zich voortaan richten op ,,activiteiten met een nog betere samenhang''. De onderdelen die worden verkocht zijn ,,excellente en winstgevende activiteiten'', aldus Wijers in een verklaring. ,,Het zal duidelijk zijn dat wij een hogere opbrengst verwachten dan de 500 miljoen euro die in mei is aangekondigd.''

Wijers zegt geen haast te hebben met de verkoop. ,,Het gaat niet om een race tegen de klok. De prioriteit is het creëren van maximale waarde en niet hoe snel wij kunnen verkopen.''

Eerde deze maand gaf Akzo Nobel al aan meer banen te willen schrappen bij het onderdeel polymeren, Polymer Chemicals, waar grondstoffen worden gemaakt voor kunststofproducten. Polymer Chemicals sloot eerder al twee fabrieken in de VS en Groot-Brittannië.