De Telegraaf uit bezorging kranten

Uitgever De Telegraaf ziet af van deelname aan een gezamenlijk landelijk bezorgbedrijf voor kranten. De Telegraaf vindt dat zo'n onderneming te weinig vrijheid biedt om bijvoorbeeld zaterdagabonnees te bedienen en de waarschijnlijk komende zondageditie te verspreiden. Ook is De Telegraaf volgens een woordvoerder onzeker over een vlekkeloze nationale uitrol van de organisatie, die nu nog alleen de regio Utrecht bedient.

Een jaar geleden richtten De Telegraaf, PCM Uitgevers (onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant), Wegener (onder meer De Gelderlander) en NDC (Leeuwarder Courant) een gezamenlijk regionaal bezorgbedrijf op. Het initiatief ontstond omdat er een groot tekort is aan krantenbezorgers. Het afgelopen jaar is in de regio rond Utrecht geƫxperimenteerd met bezorgers die acht verschillende kranten in hun tas hebben. Volgens de directeur van het bedrijf, J. van der Schoot, is het experiment een succes.

De stap van De Telegraaf heeft ook te maken met de eisen van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). De NMa wil dat een meerderheid van de aandelen in bezit komt van een niet-strategische partij.