De kick én een mooie foto

Iedereen probeert het wel eens, het fotograferen van die schitterende afdaling van een zwarte skipiste of die moeilijk bereikbare sensationele waterval. En wil niet iedereen die er getuige van is ook het thuisfront deelgenoot maken van de school dolfijnen die naast de boot opdook? Eenmaal thuis valt het resultaat vaak bitter tegen. Hoe doen ze dat toch, die professionele fotografen? Dat het kan bewijst een tijdschrift als National Geographic, al jaren toonaangevend op verschillende gebieden van de fotografie, met name de natuurfotografie in zijn breedste vorm. De documentaire Through the Lens probeert de totstandkoming van dergelijke, vaak prijswinnende, foto's in beeld te brengen door een aantal fotografen tijdens verschillende expedities te volgen. We raften mee over de Blauwe Nijl, staan op de bodem van een nog actieve vulkaan en zijn getuige van een cruciale archeologische ontdekking in de binnenlanden van Peru. En al die tijd doen de geportretteerde fotografen hun werk, hangend aan bergen, of er zich vanaf stortend, rijdend op een kameel in een angstaanjagende zandstorm of zelfs eenzaam zwevend boven de zandduinen van de eindeloos lijkende Gobi-woestijn.

Al snel wordt duidelijk dat het de fotografen evenzeer om de kick van het avontuur als om de ultieme foto gaat. Vrijwel alle hoofdpersonen in deze documentaire beoefenden al op jeugdige leeftijd extreme vormen van sport en de camera lijkt hen de legitimatie te geven hun grenzen voortdurend te blijven verleggen.

En zo wordt deze film al snel één van de vele die National Geographic Channel, het televisiezusje van het tijdschrift, uitzendt. We zien een hoop door een lens ja, maar wel van de cameraman. Van iedere fotograaf wordt slechts één foto getoond. Prima foto's, dat wel, maar het zou verhelderend geweest zijn om ook een paar van de minder geslaagde foto's te zien om beter te kunnen begrijpen wat een foto tot een prijswinnend beeld maakt. In deze vorm had de titel evengoed Through the Lens of a Cameraman kunnen zijn.

Through the lens, National Geographic, vrijdag 22.00-23.00u.