Damrak houdt stijging niet vol

Nadat de beurskoersen vanmorgen aanvankelijk opstoomden naar een nieuw tussentijds record voor 2003 van 344,33 punten voor de AEX, nam het Damrak in de loop van de ochtend wat gas terug.

Beleggers reageerden vooral teleurgesteld op het uitblijven van hard nieuws uit de aandeelhoudersvergadering van Ahold. De hoop was dat de Ahold-top in het Scheveningse Circustheater snel duidelijkheid over de toekomstplannen voor het concern zouden geven. Het aandeel Ahold ging aanvankelijk omhoog, om aan het eind van de ochtend naar beneden te schieten. Rond het middaguur noteerde Ahold 2,4 procent lager op 8,55 euro. Tegen die tijd was ook de AEX-index weggezakt, met een stand 342,53 punten. Dat was maar enkele tienden van procenten boven het slot van gisteren. In de rest van Europa zorgden winstnemingen voor een verdeeld beeld, waardoor Amsterdam er relatief niet zo slecht afkwam. Frankfurt liet nog een winstje van 0,1 procent zien, Londen en Parijs noteerden 0,1 procent lager.

ASML, fabrikant van machines voor de chipproductie, kreeg een opwaardering door zakenbank UBS Warburg, en boekte een koerswinst van 1,3 procent op 14,15 euro.

Beleggers kregen een reeks bedrijfscijfers te verwerken, onder meer van enkele grote Franse concerns. Het Franse Lafarge, producent van bouwmaterialen, stelde teleur en zag zijn aandeel zakken met 1,3 procent. Het Franse supermarktconcern Casino, dat de baas is bij Laurus, deed het beter dan was verwacht. De koers van het aandeel steeg met 1 procent. Pinault-Printemps-Redoute, meerderheidsaandeelhouder van Gucci, kon de aandeelhouders niet echt bekoren en was 1,9 procent lager. Op de Duitse beurs daalde DaimlerChrysler met 1,6 procent. Het autoconcern verkocht in augustus in de VS minder en werd daar voorbijgestreefd door Toyota, dat nu de derde plaats inneemt op de Amerikaanse automarkt.

De effectenbeurs in Tokio zette de stijgende lijn van de laatste tijd niet voort. Na vier dagen van koersstijgingen die de beurs op de hoogste stand in ruim een jaar tijd zetten, daalde de Nikkei-index vanmorgen met 68,74 punten tot 10.646,95.

In Zuid-Korea daalden de koersen met gemiddeld 0,2 procent. Hongkong sloot de beurs 0,35 procent hoger, en ook Australië was 0,45 procent hoger.