Commotie over beloning Ahold

De nieuwe topman van supermarktconcern Ahold, de Zweed Anders Moberg, verdient de komende twee jaar minimaal 6 miljoen euro. Hij heeft al een pakket aandelen en opties ontvangen. Als `gouden handdruk' bij een vertrek heeft Ahold ingestemd met een bedrag van 10,5 miljoen euro.

De hoogte van de beloning leidde tot grote commotie op de aandeelhoudersvergadering die Ahold vandaag in Scheveningen hield. De grote pensioenfondsen ABP en PGGM eisten vanochtend van president-commissaris H. de Ruiter een stemming over het inkomen van Moberg. Rond het middaguur werd de vergadering geschorst. Na die schorsing liet De Ruiter weten dat Ahold niet bereid is het beloningspakket te wijzigen.

De vaste beloning van Moberg is aanmerkelijk hoger dan de beloning van KPN-topman A. Scheepbouwer of Unilever-topman A. Burgmans, waar eerder veel discussie over is geweest. De vergoeding van topondernemers is een belangrijk onderwerp in de nieuwe code voor goed bestuur van de zogenoemde commissie-Tabaksblat. Die stelt bijvoorbeeld dat een vertrekpremie maximaal één jaarsalaris mag bedragen.

De Ruiter verklaarde de hoge beloning uit de omstandigheid dat Ahold, waarbij in februari een omvangrijk boekhoudschandaal aan het licht kwam, zich ,,in een vrij desperate positie'' bevindt. ,,De allerbesten zijn niet goedkoop. Wij vonden het noodzakelijk om de juiste man te vinden en daar hing een bepaald prijskaartje aan. Het is inderdaad hoog naar Nederlandse maatstaven.''

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters noemde de beloning vanochtend `buitensporig'. ,,De ontslagvergoeding van 10,5 miljoen euro is absurd. En gratis verstrekking van aandelen is in principe onjuist. Een gegarandeerde bonus kan ook niet.''

De beloning van de nieuwe topman bestaat uit een vast salaris van 1,5 miljoen euro. Hij krijgt de eerste twee jaar een gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen. Daarnaast is afgesproken dat de bonus van Moberg maximaal 2,5 keer zijn jaarsalaris zal bedragen. Moberg heeft één miljoen opties ontvangen. Hij krijgt 250.000 aandelen, die tegen de huidige koers meer dan 2 miljoen euro waard zijn.

ALBERT HEIJN: pagina 13