China toch bereid tot revaluatie yuan

China wil zijn munteenheid op den duur wel, maar voorlopig nog niet opwaarderen of vrij inwisselbaar maken. Dat was de boodschap die de Amerikaanse minister van Financiën John Snow gisteren meekreeg na afloop van zijn tweedaagse bezoek.

De gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, heeft Snow laten weten dat de waarde van de yuan, die al sinds 1994 vastligt op 8,3 yuan voor een dollar, op den duur wel bepaald zal worden door de vrije markt, maar hij noemde geen termijn waarop dat zal gebeuren.

,,De markt zal een steeds grotere rol spelen (in het bepalen van de wisselkoers) en we zullen de markt geleidelijk aan toestaan een beslissende rol te spelen. Dan zullen we ook toestaan dat de wisselkoers binnen een grotere bandbreedte kan fluctueren'', aldus Zhou in een interview met de Chinese krant Financieel Nieuws.

Daar verklaarde hij ook dat Amerika er beter aan zou doen om de Amerikaanse export naar China te stimuleren dan om aan te dringen op een wijziging in de wisselkoers. Op het moment bedraagt het Chinese handelsoverschot met Amerika zo'n 103 miljard dollar.

Econoom Yi Xianrong van de gerenommeerde Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen verklaarde tegenover Reuters dat het volledig zwevend maken van de munt nog wel tien jaar op zich kan laten wachten. ,,De huidige versoepeling van de regels op het gebied van kapitaalstromen is geen gevolg van buitenlandse druk, maar is gebaseerd op binnenlandse overwegingen. Toenemende reserves aan buitenlandse valuta leiden er namelijk toe dat de geldhoeveelheid toeneemt, en dat brengt risico's met zich mee.''

De geldhoeveelheid is in China het laatste jaar met 20 procent toegenomen, en dat maakt onder meer dat de banken eerder geneigd zijn om geld uit te lenen. Dat leidt al snel tot een groter percentage aan slechte leningen, een probleem dat in China toch al aanzienlijk is. Volgens sommige schattingen gaat het om zo'n 40 procent slechte leningen bij de vier grote staatsbanken tezamen.

China wil de nog steeds groeiende instroom aan buitenlandse valuta terugbrengen door de aankoop van meer Amerikaanse staatsobligaties, het wil de mogelijkheden verruimen voor Chinese bedrijven en privé-personen om dollars in het buitenland uit te geven of te investeren, en het wil de belastingvoordelen voor Chinese exporteurs beperken. Het loslaten van de vaste wisselkoers leidt volgens gouverneur van de Chinese centrale bank Zhou echter tot een verlies aan banen, vooral op het platteland.

China is zeer bevreesd voor toenemende werkloosheid en de daarmee gepaard gaande sociale instabiliteit, zeker omdat de huidige regering haar legitimiteit niet zozeer ontleent aan een communistische ideologie, als wel aan de mate waarin de overheid erin slaagt om toename van de welvaart van velen te bevorderen.