Bruiloftsmuziek

Vooral in de Verenigde Staten genieten verzamelcd's met repertoire voor bij elke denkbare gelegenheid grote populariteit. Van marsmuziek om bij te leren lopen, tot een ingetogen uitvaartrepertoire – voor elke dag is een compilatie van passende begeleidingsmuzieken voor handen.

Een sympathiek voorbeeld van die trend is de op het budgetlabel Naxos verschenen dubbel-cd A bride's guide to Wedding Music. Natuurlijk onbreekt Wagners huwelijksmars (Lohengrin) niet, en wordt er in stijl besloten met die van Mendelssohn.

Maar de cd biedt ook originelere ideeën voor een bruiloft, waaronder een fraaie uitvoering van Fauré's verstilde, melodisch briljante Cantique de Jean Racine, of César Francks devote Panis Angelicus.

Het alleraardigste is dat A bride's guide to Wedding Music zichzelf uiteindelijk overbodig hoopt te maken. Het aantal hartjes geeft van elk werk aan hoe moeilijk de muziek eigenhandig uit te voeren is, en in welke bezetting dat het beste zou kunnen.

Een spetterende trompetsolo van Purcell lijkt voor de muzikale bruidegom nog haalbaar. En de opties voor podiumvullend oratoriumkoor en symfonieorkest (moeilijkheidsgraad voor de dilettant: twee tot drie hartjes) bieden de bruid-in-spé in elk geval een gulle lach bij het voorbereidingsproces.

A bride's guide to Wedding Music. (NAXOS 8.557246-47)

    • Mischa Spel