Abbas wil steun van parlement in strijd Arafat

De Palestijnse minister-president Abbas heeft het Palestijnse parlement gevraagd hem te steunen in zijn conflict met president Arafat over de veiligheidsdiensten. In een toespraak vandaag tot het Palestijnse parlement in Ramallah erkende Abbas dat er ,,problemen'' zijn tussen zijn regering en de president.

Hij suggereerde te zullen aftreden als zijn voorstellen voor het bundelen van de veiligheidsdiensten onder het gezag van minister van Veiligheid Dahlan niet worden gesteund. Abbas zei niet te zullen vechten voor zijn baan, die hij ,,een onmogelijke missie'' noemde. Het Palestijnse parlement zal zich volgende week uitspreken over het beleid van Abbas na vier maanden.

,,Zonder eenheid van gezag, zonder eenheid van besluitvorming en zonder het krachtig afdwingen van recht en orde zonder aanziens des persoons en zonder politiek pluralisme zullen wij geen enkele stap zetten op het politieke spoor'', aldus Abbas. Hij benadrukte dat het aan de wetgevers van het Palestijnse parlement is om de juiste voorwaarden voor het succes van de Palestijnse Autoriteit te scheppen. Of en hoe het parlement partij kiest in de machtsstrijd tussen de impopulaire Abbas en Arafat is niet duidelijk.

Arafat heeft vanaf de eerste dag dat Abbas aantrad als eerste minister geweigerd de macht over het grootste deel van de veiligheidsdiensten af te staan aan de Palestijnse Autoriteit. Abbas en zijn minister van Veiligheid Dahlan zeggen daardoor niet over voldoende manschappen te kunnen beschikken om de moslim-extremistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad te kunnen aanpakken. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor de meeste zelfmoordaanslagen en Israël en de VS eisen dat deze groepen worden ontwapend en ontmanteld.

Maar Abbas zei ook tegen het Palestijnse parlement dat hij niet van plan was de militante organisaties keihard aan te pakken. ,,Deze regering gaat niet met oppositiegroepen om met een politiementaliteit, maar veel eerder met de mentaliteit van de dialoog'', zei de premier. Hij beschuldigde Israël ervan het vredesproces te hebben vernietigd door opnieuw en stelselmatig leiders van Hamas te liquideren. Of de zogeheten routekaart nog een kans van slagen heeft hangt volgens Abbas ook af of de Verenigde Staten, Rusland en de Europese Unie zich nog willen inspannen om de druk op Israël op te voeren. Abbas vroeg verder de Verenigde Staten om hulp bij het doorbreken van het politieke en fysieke isolement van president Arafat. ,,Arafat is onze democratisch gekozen leider'', redeneerde Abbas, ,,en hij moet als zodanig ook behandeld worden door de VS.''

Net als Israël zien de VS Arafat als ,,deel van het probleem en niet als een deel van de oplossing''. De Israëlische minister van Defensie Mofaz heeft gezegd dat Arafat voor het eind van het jaar uitgewezen moet worden.

Of de VS een eventueel Israëlisch plan daartoe zal steunen is nog maar de vraag. Volgens Richard Boucher, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is er nog geen concreet voornemen om Arafat uit te wijzen en ,,dat is volgens ons ook een goede beslissing''.

Vlak voordat Abbas met zijn toespraak begon, schoten Palestijnse schutters in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever een Israëliër dood. De moord werd later opgeëist door de Al-Aqsa martelarenbrigades.