Aalbers mag niet bij Vitesse terugkomen

Ex-voorzitter Karel Aalbers keert niet terug bij Vitesse. Volgens interim-directeur Theo Mommers is een rentree onmogelijk, omdat Aalbers een bestuurs- en/of directiezetel blijft eisen.

Voor de gemeente Arnhem feitelijk de baas bij Vitesse is dit onbespreekbaar zolang Aalbers verdacht wordt van strafbare feiten. Justitie wil Aalbers vervolgen wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte rond enkele transfers. De rechtszaak dient mogelijk later dit jaar.

Aalbers moest in 2000 bij Vitesse het veld ruimen nadat er omvangrijke financiële tekorten aan het licht waren gekomen. Ook enkele oud-bestuurders die geld in de club hebben gestoken, zijn tegen de terugkeer van Aalbers. Zij kunnen zijn komst met een vetorecht blokkeren. De supportersvereniging en de businessclub zijn voorstander van Aalbers' terugkeer.

Aalbers stelt dat Vitesse de gang van zaken onjuist weergeeft en dat hij ook genoegen had willen nemen met een rol als adviseur. Bij zijn terugkeer zou hij een aantal sponsors meenemen, dat bereid is ruim twee miljoen euro in de noodlijdende eredivisieclub te steken. Na zijn gedwongen vertrek schermde Aalbers al eerder met een bedrijf dat 45 miljoen euro in de club wilde investeren.

Interim-directeur Mommers zegt alleen inzage te hebben gekregen in sponsorcontracten die in totaal drie ton aan inkomsten zouden opleveren. Hier was nadrukkelijk de voorwaarde aan verbonden, dat Aalbers moest terugkeren als bestuurs- en directielid. ,,We hebben vier weken intensief overlegd, maar er zat geen beweging in'', aldus Mommers. De interim-directeur stelt al zijn tijd nu nodig te hebben om een omvangrijke reddingsoperatie af te ronden. Vitesse moet een begrotingstekort van drie tot vier miljoen euro dichten, en doet dat onder meer door te bezuinigen op spelerssalarissen en het schrappen van dertig arbeidsplaatsen.

De gemeente Arnhem heeft inmiddels kandidaat-bestuursleden gevonden. Het vorige Vitesse-bestuur stapte enkele maanden geleden op, omdat het zich door de gemeente geschoffeerd voelde. Het nieuwe bestuur wordt gepresenteerd als er duidelijkheid is over het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse en het stadion Gelredome. Dit plan, waarmee ruim 29 miljoen euro is gemoeid, is nog altijd niet uitgevoerd, omdat het Gelredome tegen de voorgestelde samenvoeging met Vitesse is. Verschillende gemeenteraadsfracties hebben wethouder R. Gast onder druk gezet om snel tot actie over gaan. Gast denkt hiervoor uiterlijk nog twee weken nodig te hebben.