Zieke Pantani is zoek en krijgt geen salaris

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani krijgt geen salaris meer uitbetaald van zijn werkgever Mercatone Uno. De Italiaanse ploegleiding weet niet waar hij uithangt en heeft om reden van werkweigering vorige maand geen loonstrookje gestuurd naar de door dopingperikelen geplaagde coureur, die vanwege zijn aanvallende rijstijl en zijn excentrieke gedrag in de jaren negentig van de vorige eeuw een volksheld werd in Italië.

Klimspecialist Pantani, vijf jaar geleden nog glorieus eindwinnaar van de Giro d'Italia en de Tour de France, is voor het laatst gesignaleerd op zaterdag 22 juni toen hij werd opgenomen in een kliniek. Een maand eerder had hij nog deelgenomen aan de Giro, de laatste wedstrijd die hij dit seizoen gefietst heeft. De afgelopen jaren heeft de labiele sportman bijna net zo veel verkeersongelukken veroorzaakt als wielerwedstrijden uitgereden.

Il Pirata, die tijdens zijn tienjarige wielerloopbaan regelmatig in verband is gebracht met dopegebruik, zou momenteel verslaafd zijn aan cocaïne. Hij werd drie maanden geleden in depressieve toestand opgenomen, nadat bij hem dit voorjaar meermalen huiszoeking werd gedaan door een Italiaans anti-dopingbureau.

Manager Davide Boifava van de ploeg Mercatone Uno weigert salaris uit te betalen aan zijn diep gevallen kopman. ,,Pas als Pantani zich meldt en hij belooft weer op de fiets te stappen, wil ik een gesprek met hem aangaan en over zijn toekomst praten'', aldus Boifava.