Vleesfraudeur alsnog vastgezet

Het openbaar ministerie heeft de Haagse ondernemer E. de Kroes aangehouden om alsnog anderhalf jaar celstraf uit te zitten. Een woordvoerder van het OM heeft dit vanmorgen bevestigd. De vastgoedhandelaar heeft direct een kort geding tegen de Staat aangespannen om weer vrij te komen. Dat dient morgenmiddag.

De Kroes werd halverwege de jaren tachtig met enkele anderen, die behoorden tot de Vleeschmeesters-groep, veroordeeld wegens fraude met partijen vlees. Hij was de enige die in deze zaak een gevangenisstraf kreeg opgelegd. De Kroes vocht de veroordeling aan tot in de hoogste instantie, de Hoge Raad. In plaats van strafvermindering kreeg hij er zes maanden bij ,,wegens zijn leugenachtige houding ter zitting'', zoals de president van het gerechtshof zei. De Hoge Raad bekrachtigde in 1987 de veroordeling tot 24 maanden gevagenisstraf. De Kroes zat de straf echter nooit uit.

Het maandblad Quote besteedt in het nieuwe septembernummer, dat vorige week reeds beschikbaar was, uitgebreid aandacht aan deze kwestie. Volgens bronnen van Quote is De Kroes geholpen door ambtenaren van het ministerie van justitie, die er eerst voor zorgden dat de straf weer met een half jaar werd verminderd en daarna nooit ten uitvoer is gelegd. Zijn raadsman G.Spong verklaarde tegen Quote: ,,Ik weet alles, ook wie bij justitie de beslissingen heeft genomen. De rechtspositie van de heer De Kroes is ijzersterk, hij hoeft deze straf beslist niet uit te zitten''. Spong was vanmorgen wegens een begrafenis niet voor commentaar bereikbaar.

Spong werkt samen met O.Hammerstein, bestuurslid en juridisch adviseur van de LPF. De relatie met de LPF loopt ook langs een andere lijn. De Kroes is onder meer eigenaar van hotel Des Indes aan het Lange Voorhout en speelde een rol bij de oprichting van de LPF vóór de moord op Pim Fortuyn. Allerlei geldschieters van de partij namen deel aan het zogenoemde Mata Hari-beraad in het hotel. Ook de verkiezingsavond van de LPF werd in het hotel gehouden, evenals latere bijeenkomsten van de fractie. LPF-fractieleider Herben wil niet reageren op de aanhouding van de voormalig gastheer.

Het OM wil niet zeggen waarom De Kroes nu is opgepakt.