Verplicht EK-nummer voor hockeyteams

Nederland is de Europese kampioenschappen hockey in Barcelona voortvarend begonnen. De mannenploeg versloeg Zwitserland gisteren met 8-2, de vrouwen waren met 7-0 te sterk voor het al even zwakke Frankrijk.

Beide ruim uitgevallen overwinningen waren ingecalculeerd, gelet op de enorme krachtsverschillen. Bondscoach Joost Bellaart (mannen) wenste naderhand dan ook weinig woorden vuil te maken aan het eenzijdige duel. ,,Dit was een verplicht nummer, waar we ongeschonden uit moesten zien te komen'', zei hij na afloop tegenover het persbureau ANP.

In die opzet slaagde zijn ploeg, die in Barcelona jacht maakt op de eerste Europese titel sinds 1987 (Moskou) en gisteren enkele `aanslagen' van de vooral in de zaal behendige Zwitsers overleefde. ,,Geregeld haalden ze even door'', mopperde Bellaart, die daarentegen tevreden was over het optreden van zijn elftal, ondanks de twee onnodige tegentreffers. ,,Maar verder kan ik niets met zo'n wedstrijd.''

In dezelfde groep B kwam de grootste verrassing gisteren op naam van Italië, de hockeydwerg waar Bellaart begin jaren tachtig nog even bondscoach was. De nummer laatst van het vorige EK, vier jaar geleden in eigen land (Padova), hield Engeland op 2-2. Met dank aan doelman Simon Mason wist het gemakzuchtige elftal van bondscoach Mike Hamilton, in Barcelona opvallend genoeg spelend zonder Amsterdam-topscorer Dave Mathews, een blamage te voorkomen. Engeland versloeg in de aanloop naar het EK zowel olympisch kampioen Nederland als wereld- en Europees kampioen Duitsland, en beschouwt zichzelf op basis daarvan tot een van de outsiders voor de titel.

Engeland treft morgen Nederland, en kan zich geen misstappen meer veroorloven. Bellaart houdt vooral rekening met Polen, dat gisteren dankzij scherpschutter Piotr Mikula pas in de slotminuut afstand nam van Schotland: 4-3.

Ook de Nederlandse vrouwenploeg hoefde zich gisteren niet overmatig in te spannen. Frankrijk geldt als een van de lelijke eendjes van het Europese hockey, en dat kwam in de score tot uitdrukking: 7-0. Twee treffers kwamen van de stick van aanvoerster Mijntje Donners, die morgen tegen EK-debutant Azerbajdzjan haar tweehonderdste interland speelt.

De kans is groot dat ook dit duel een eenzijdige vertoning wordt, die de beeldvorming van het hockey niet ten goede komt. Mede daarom overweegt de Europese hockeyfederatie het EK in te krimpen, van twaalf naar acht deelnemende teams, en het toernooi met ingang van 2005 om de twee jaar in plaats van vier jaar te houden. Komende dinsdag neemt de bond een besluit.