Verlies van LogicaCMG loopt terug

Automatiseerder LogicaCMG, vorig jaar ontstaan uit een fusie van het Britse Logica en het Nederlandse CMG, heeft over de eerste helft van dit jaar het nettoverlies sterk teruggebracht.

Het verlies is uitgekomen op 52,1 miljoen pond sterling (75,5 miljoen euro). Over de voorgaande zes maanden leed het bedrijf, in omzet gemeten de op twee na grootste automatiseerder van Europa, nog een nettoverlies van ruim 458 miljoen pond (664 miljoen euro). De omzet daalde, vergeleken met de laatste zes maanden van 2002, met 3 procent naar 854,3 miljoen pond (1,24 miljard euro), zo maakte het concern vandaag bekend.

Operationeel boekte LogicaCMG een winst van 46,2 miljoen pond (67 miljoen euro). Vooral door de herstructureringskosten die het concern maakte (85,3 miljoen pond) kwam het nettoverlies van 52,1 miljoen pond in de boeken. De resultaten lagen licht boven de verwachting van analisten.

Volgens de Britse topman M.

Read is de herstructurering nu goeddeels achter de rug. Het concern schrapte de afgelopen maanden ruim 2.200 banen nadat de fusie was beklonken. De maatregelen leveren 5 miljoen pond meer op dan eerder berekend, waarmee de besparingen op jaarbasis uitkomen op 85 miljoen pond (123 miljoen euro). LogicaCMG gaat nog eens 450 banen extra schrappen. Daar zal een extra last van 10 miljoen pond mee zijn gemoeid. De totale reorganisatielasten bedragen dan 110 miljoen pond.

Read zei tevreden te zijn over de gang van zaken tot nu toe. De fusie heeft volgens hem meer gebracht dan verwacht. Hij deed geen concrete prognose voor heel 2003, maar benadrukte onder andere dat de orderportefeuille aan kracht wint. Volgens de topman gaat het concern, dat wereldwijd 21.000 werknemers heeft, daarvan in 2004 de vruchten plukken.

Read zei verder dat er steeds meer signalen komen dat de prijzen op de belangrijkste markten waar het bedrijf opereert zich stabiliseren. De omzet in Groot-Brittannië groeit weer, vooral dankzij de inkomsten die worden binnengehaald van bedrijven die hun IT-diensten uitbesteden. Daar staat tegenover dat de economische omstandigheden in de Benelux nog steeds fragiel zijn, terwijl de marktomstandigheden in Frankrijk en Duitsland nog altijd erg moeilijk zijn.

Beleggers reageerden positief op de halfjaarcijfers van de onderneming. LogicaCMG was vanmorgen de grootste stijger in de AEX-index van de beurs in Amsterdam. Na circa een uur handel stond het aandeel 6 procent hoger op 3,37 euro.