Treinstoring van vijf uur rond Leiden

Het treinverkeer van en naar Leiden heeft gistermiddag en avond ongeveer vijf uur platgelegen. Tienduizenden reizigers strandden of liepen vertraging op.

Vanaf kwart over vijf reden de treinen tussen Leiden en de plaatsen Schiphol, Haarlem, Den Haag en Alphen aan den Rijn niet meer. Volgens een woordvoerder van NS kwamen duizenden mensen vast te zitten in Leiden en kleinere stations in de buurt. Zij moesten drie uur wachten op de bussen die NS inzette.

NS regelde het alternatieve vervoer om kwart over vijf, twee uur nadat de treinen tot stilstand waren gekomen. ,,Wij hoopten dat de storing binnen anderhalf uur verholpen zou zijn'', aldus een woordvoerder van NS. Toen daarna duidelijk werd dat de storing langer zou gaan duren, probeerde NS bussen te regelen, maar dat was niet eenvoudig. ,,Er gaan 1.000 mensen in een intercity en 400 in een stoptrein en die rijden af en aan in de spits. Het is ondoenlijk om daarvoor snel voldoende bussen te laten rijden.''

Vanaf tien uur kwam het treinverkeer rond Leiden weer op gang. Vanaf kwart over elf reden de treinen weer volgens de dienstregeling. De problemen begonnen met een storing in een computer die de stroomvoorziening regelt. Volgens een woordvoerder van ProRail Verkeersinformatie waren twee kapotte printplaten en een gebroken glasvezelkabel de oorzaak.