Topsalaris bestuurder Unilever

De bestuursvoorzitters van voedings- en zeepbedrijf Unilever en bankverzekeraar ING zijn de best betaalde Nederlandse topmannen. Anthony Burgmans (Unilever) had vorig jaar een inkomen van 3,12 miljoen dollar, Ewald Kist van ING verdiende 2 miljoen dollar.

Dat heeft het Amerikaanse zakenweekblad Forbes Global becijferd op grond van de jaarverslagen van vorig jaar. In deze lijst staan de vijftig bestbetaalde bestuursvoorzitters van niet-Amerikaanse bedrijven. Behalve het salaris zijn onder meer bonussen, pensioenvoorzieningen en winsten op verkoop van opties meegerekend.

Burgmans staat bij Forbes met zijn inkomen op een achttiende plaats. Dat komt vooral door zijn basissalaris van 1,14 miljoen dollar, een bonus van 1,2 miljoen dollar en opties die hij incasseerde ter waarde van 450.000 dollar.

ING-baas Kist staat op een 27ste plaats. Hij had vorig jaar een basissalaris van 669.000 dollar en vulde dat inkomen aan met ongeveer een miljoen dollar optiewinst. Daarnaast bouwde hij voor een bedrag van ongeveer 180.000 dollar pensioen op. Een woordvoerder van ING liet vanochtend weten dat de berekening globaal klopt. In de top-vijftig staan geen andere Nederlandse bestuurders.

De bestbetaalde topman buiten de VS is volgens het tijdschrift Jorma Ollila van de Finse telecomonderneming Nokia. Hij streek vorig jaar 15,6 miljoen dollar op. Dit bedrag kwam vooral tot stand door verzilvering van opties voor een bedrag van 12,9 miljoen dollar. De nummer twee is Peter Wuffli van de Zwitserse bank UBS en op de derde plaats staat John Browne van de Britse oliemaatschappij BP. De best betaalde leidinggevenden werken vooral bij banken, verzekeraars en farmaconcerns. Alleen de laatste tien bestuurders zitten bijna allemaal bij niet-Europese bedrijven, zoals Honda, Canon, China Mobile en Samsung.

Vergeleken met Amerikaanse bestuurders ontvingen de vijftig Europese ceo's weinig. Jeffrey Barbakow van ziekenhuisketen Tenet Healthcare was bijvoorbeeld vorig jaar goed voor 116 miljoen dollar. Michael Dell van computerfabrikant Dell verdiende 82 miljoen dollar.