Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprekken met deskundigen en de oud-president van Iran Abolhassan Banisadr over de stand van het Iraanse atoomprogramma. En aandacht voor een tentoonstelling van Jyann Arthus-Bertrand die met luchtfoto's waarschuwt voor verloedering van de aarde. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met premier Balkenende over zijn bezoek aan Bush, een reportage uit Bagdad en mogelijk gesjoemel met export van Nederlands afval naar Duitsland. Ned.3, 22.30-23.08u.

Twee vandaag. De ontmoeting van Balkenende en De Hoop Scheffer met Bush, een quotum voor allochtonen in bepaalde wijken in Rotterdam en het vertrek van CDA-parlementslid Eurlings naar het Europees Parlement. Ned.2, 18.25-19.13u.

DOCUMENTAIRE

De grote oorlog. De Bismarck werd in 1939 door de Duitsers in gebruik genomen. De Britse admiraliteit besloot dat het meest geavanceerde oorlogsschip hoe dan ook tot zinken moest worden gebracht. Ned. 1, 23.27-00.22u.

AMUSEMENT

Beter van niet! Zie tv-vooraf. Ned 3, 21.30-22.00u.

De Gouden Ark. Eerste deel van negendelige serie, geïnspireerd op onderscheidingen die prins Bernhard al jaren uitreikt aan mensen die zich inzetten voor de natuur in het algemeen en de bedreigde diersoorten in het bijzonder. Ned.2 23.15-23.57u.

PRAATPROGRAMMA

Tussen hemel en aarde. Adriaan van Dis spreekt over de vragen van het leven. Ned. 1, 22.47-23.27u.

FILM

To Die for (Gus Van Sant, 1995, VS). ,,In Amerika ben je niemand als je niet op tv bent'' luidt de sleutelzin in origineel als documentaire vermomde satire van de cultregisseur van My Own Private Idaho en Drugstore Cowboy. Nicole Kidman als bikkelhard en oliedom tv-weermeisje dat alles over heeft voor haar carrière. Ook met Matt Dillon, Joaquin Phoenix. Ned.2, 20.00-21.45u.

Guilty as Sin (Sidney Lumet, 1993, VS). Lumet ventileert andermaal zijn cynische visie op de door macht en geld gedreven mensheid in intelligente, iets te schematische thriller annex court room drama. Advocate Rebecca De Mornay is even manipulatief als haar van moord op zijn rijke echtgenote verdachte cliënt Don Johnson. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Birdy (Alan Parker, 1984, VS). Bestsellerverfilming door volvette stilist Parker. Vietnamveteraan Matthew Modine heeft zijn jeugdverlangen om weg te kunnen vliegen verder uitgebouwd: hij denkt nu werkelijk een vogeltje te zijn. Canvas, 21.00-23.00u.

Death Wish 2 (Michael Winner, 1982, VS). Eerste van reeks vervolgfilms op actiethriller uit 1976, met Charles Bronson als solistische wreker. Grof en reactionair. V8, 22.20-0.10u., onderbroken door reclame.

Teaching Mrs. Tingle (Kevin Williamson, 1999, VS). Rol van Helen Mirren als enige lichtpuntje in debuut als regisseur van scenarist van Scream. Drie high school-leerlingen ontvoeren nare lerares. BBC1, 0.15-1.50u.

Flying down To Rio (Thornton Freeland, 1933, VS). Musical waarin Gene Raymond bezwijkt voor exotische Dolores Del Rio is vooral memorabel vanwege het fameuze dansnummer op vliegtuig en als de eerste film waarin Fred Astaire en Ginger Rogers als een koppel optreden. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

The Girl Most Likely (Mitchell Leisen, 1957, VS). Muzikale remake van Tom, Dick and Harry (1941). Jane Powell moet kiezen tussen drie aanbidders. Morgen, BBC2, 14.15-15.50u.

RADIO

Kunststof. Cabaretier Erik van Muiswinkel praat over zijn carrière en over de nieuw televisieserie Beter van Niet, (zie tv vooraf) een onmisbare ontmoedigingscursus voor de moderne mens. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Gesproken uitzicht, Arnon Grunberg rapporteert vanuit New York. En verder een gesprek met oud-diplomaat Richard Osinga over zijn roman Bor in Afrika. Osinga was ooit de jongste Nederlandse diplomaat in buitenlandse dienst. Hij nam ontslag en nu spreekt hij over de zinloosheid van diplomatieke dienst.

De nacht van Roland Kayn. Marathonuitzending over de Duitse componist Kayn, die vandaag zeventig jaar wordt. De nadruk ligt op de langere elektronische werken. Concertzender, 0.00-8.00u.