Reiziger terug op tv

Han Reiziger, twee jaar geleden door de VPRO afgeschaft als presentator van Reiziger in muziek, keert met zijn programma terug bij regionale tv-zenders. Vanaf 21 september presenteert hij Reiziger in Rotterdam voor TV Rijnmond op zondagmorgen 11 uur, het oorspronkelijke tijdstip van Reiziger in muziek. TV Noord Holland, dat sinds kort ook op de Amsterdamse kabel, neemt Reiziger in Rotterdam over. Wellicht volgen andere regionale zenders.

Han Reiziger is verheugd dat het de Rotterdamse muziekliefhebber Tom Gosseler met veel moeite is gelukt hem een tweede tv-leven te bezorgen. ,,Televisie is heel duur en velen dragen bij met geld en natura. De Rotterdamse burgemeester Opstelten wilde het heel graag, de gemeente stelt geld ter beschikking, het Rotterdams Philharmonisch Orkest ook, De Doelen en verschillende bedrijven werken mee. Om de twee weken nemen we in De Doelen twee uitzendingen op, dat is goedkoper.''

Reiziger in Rotterdam wordt een Rotterdams programma. ,,Maar veel muziek die in Rotterdam is te horen, klinkt ook elders en we geven tips voor de rest van het land.''

Hans Flupsen, VPRO's presentator van het huidige zondagochtendse muziekprogramma Vrije Geluiden, zegt dat hij straks ,,met plezier'' gaat kijken naar Reiziger. ,,Maar twee programma's op hetzelfde tijdstip is curieus.''

Reiziger (,,ruim 69'') is vermaard om zijn informele manier van werken. Ooit raakte hij vlak voor een uitzending met een vinger klem tussen de deur. Terwijl het vingertopje naar het ziekenhuis werd gebracht, presenteerde hij Reiziger in muziek. Maar daarna lukte het niet het topje nog op zijn vinger terug te plaatsen. ,,Ik heb er nu geen last meer van, ik speel piano bij de band Spinvis.''

    • Kasper Jansen