Parijs erkent schuld en betaalt boete

De Franse staat, de bank Crédit Lyonnais en de verzekeraar MAAF Assurances hebben een principe-akkoord gesloten met de Amerikaanse justitie, dat voorziet in de erkenning van schuld in de affaire Executive Life en de betaling van een recordboete van 575 miljoen dollar. De Franse staat zal 450 miljoen dollar betalen, de Crédit Lyonnais 100 miljoen en Maaf tien miljoen.

De affaire Executive Life Insurance dateert uit 1993, toen Crédit Lyonnais, destijds nog een staatsbedrijf, het Californische verzekeringsbedrijf Executive Life overnam. Executive was weliswaar failliet maar in het bezit van een grote portefeuille polissen. Banken in Californië mochten echter tot 1999 geen grotere belangen nemen in verzekeraars dan 25 procent. De Amerikaanse justitie beschuldigde de Fransen ervan op de hoogte te zijn geweest van het verbod en een constructie te hebben bedacht om het te omzeilen. Het was inderdaad via een omweg en met behulp van de Franse miljardair François Pinault en diens holding Artemis dat Crédit Lyonnais Executive Life verwierf.

De Fransen hebben kwade opzet steeds ontkend en doen dat in lopende civiele procedures nog steeds. Ten aanzien van de openbare aanklager heeft het Consortium de Réalisation, dat de Franse staat vertegenwoordigt, echter eieren voor zijn geld gekozen, omdat een veroordeling waarschijnlijk leek. De boete zou in dat geval in de miljarden hebben kunnen lopen. Ook zou Crédit Lyonnais zijn licentie in Amerika zijn kwijtgeraakt.

Het Consortium is in 1995 speciaal door de Franse staat in het leven geroepen voor de afwikkeling van de talloze affaires waarbij Crédit Lyonnais betrokken was in in de tijd dat het nog overheidsbezit was. De bank, die onlangs fuseerde met Crédit Agricole, is in 1999 geprivatiseerd. Wel heeft de Franse staat nog altijd een belang van 9,6 procent.