Omroepsalarissen correct vastgesteld

De salarisverhoging voor de raad van bestuur van de publieke omroep is volgens de regels vastgesteld. Het kabinet voelt zich derhalve niet geroepen de omroepen speciaal aan te spreken op de salarisverhogingen.

Dat heeft staatssecretaris Van der Laan (Media) gisteren gezegd in antwoord op vragen van het Kamerlid Vergeer (SP).

Vergeer had naar aanleiding van artikelen in deze krant gevraagd wat de staatssecretaris vond van de salarisverhogingen bij de publieke omroep. De publieke omroep moet op last van het kabinet de komende jaren 80 miljoen euro bezuinigen. Vergeer – en met haar Halsema (GroenLinks) en Van Nieuwenhoven (PvdA) – vindt de salarisstijging van gemiddeld 25 procent aan de top niet passen bij die bezuinigingen.

Van der Laan wilde daar niet over oordelen. ,,De raad van toezicht van de publieke omroep heeft onderzoek laten doen naar vergelijkbare posities in de maatschappij, zoals bij ziekenhuizen en managementfuncties. Op basis daarvan is gesteld dat het inkomen van de raad van bestuur van de omroep tussen de 190.000 en 210.000 euro zou mogen liggen'', aldus Van der Laan. ,,Het is niet aan mij om daar een dwingende positie in te nemen.''

Van der Laan zei zich ,,in den brede'' zorgen te maken over de salarissen in de semi-publieke sector. Ze zegde toe in een gesprek met de omroepen de salarissen van de directeuren aan de orde te zullen stellen, maar herhaalde geen invloed te hebben op de hoogte daarvan. Wel vindt Van der Laan dat het argument `bij de commerciële omroepen betalen ze dat ook' niet steekhoudend is.

De directeuren van de publieke omroepen voerden de salarisschalen bij de commerciële omroepen aan om de hoogte van hun salarissen te rechtvaardigen.