Neuzen bavianen op Schiphol

De douane op Schiphol heeft vorige week in een koffer 1.500 à 2.000 neuzen van bavianen aangetroffen. De koffer, die deel uitmaakte van nagezonden bagage, verspreidde zo'n onaangename geur dat de douane de inhoud aan een nader onderzoek onderwierp. De douane spreekt van een ,,bijzonder lugubere vondst''.

De neuzen, met een totaal gewicht van ongeveer dertig kilo, zijn vermoedelijk afkomstig uit Nigeria, aldus de douane. Bij een onderzoek door de Algemene Inspectiedienst (AID) is vast komen staan dat de nog onbekende eigenaar van de koffer vanuit Lagos (Nigeria) via Amsterdam is gereisd met bestemming de Verenigde Staten. De douane denkt dat deze persoon niet het risico wilde lopen betrapt te worden met de koffer en deze daarom heeft achtergelaten op de Amsterdamse luchthaven.

Waarschijnlijk waren de bavianenneuzen bestemd voor consumptie of worden ze gebruikt bij de vervaardiging van medicijnen. Het is bekend dat veel inwoners van Aziatische en Afrikaanse landen deze medicijnen gebruiken wegens de heilzame werking die zij daaraan toeschrijven.

Wegens het gevaar voor de volksgezondheid en na overleg met de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees en het openbaar ministerie, zijn de neuzen van de tropische dieren direct vernietigd.

Alle aapachtigen zijn ingevolge de internationale regelgeving in ongeveer 160 landen aangewezen als beschermd dier. De douane en de AID zijn nog niet eerder met een dergelijke grote vondst van deze dierorganen geconfronteerd.