Miloševic wil opschorting proces

De Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic heeft de rechters van het Joegoslavië-tribunaal gisteren gevraagd om twee jaar voorbereidingstijd voor zijn verdediging. Hij wil die jaren in vrijheid doorbrengen om ,,in direct contact en zonder toezicht'' getuigen te spreken en documenten te bestuderen.

De rechters hebben het verzoek in een voorbereidende zitting over Miloševic' verdediging voor het VN-hof meteen afgewezen. Volgens de Britse rechter Richard May kan er geen sprake zijn van zo'n lange onderbreking van het proces tegen de ex-president. Het hof had al eerder een verzoek tot voorlopige vrijlating van Miloševic afgewezen en volgens de rechters is er geen reden nu op die beslissing terug te komen.

Slobodan Miloševic, die in Den Haag terechtstaat voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide, zal naar verwachting begin volgend jaar moeten beginnen aan zijn verdediging. De aanklagers zijn eind dit jaar klaar met de presentatie van hun bewijsmateriaal. De rechters merkten gisteren op dat het Joegoslavië-tribunaal gemiddeld een maand pauze houdt tussen het procesdeel waarin de aanklagers hun getuigen oproepen en het deel waarin de verdediging met getuigen kan komen. Het hof overweegt nu hoeveel tijd Miloševic zal krijgen om zich voor te bereiden.

De Joegoslavische ex-president weigert een advocaat te benoemen, hij verdedigt zichzelf. Hij krijgt daarbij hulp van twee Joegoslavische juristen, maar die treden niet voor hem op in de rechtszaal. De Britse aanklager Nice zei gistermiddag dat de verdachte steeds goed is geïnformeerd en nooit verlegen zit om een vraag tijdens de kruisverhoren van getuigen. De aanklagers vroegen de rechters de voorbereidingstijd van Miloševic te beperken tot enkele maanden. De Britse amicus curiae Steven Kay, die moet toezien op een eerlijk verloop van het proces, zei dat de verdachte ,,voldoende tijd'' moet krijgen. Het zou de verdachte ,,ernstig benadelen'' als hij die tijd niet kreeg, aldus Kay.