Miljoen dollar voor Jessica

Er mogen dan gaten zijn geschoten in de mythe rond de twintigjarige Amerikaanse infanteriesoldaat Jessica Lynch, maar het boek over haar wederwaardigheden komt er. Gisteren maakte uitgever Alfred A. Knopf bekend dat private Lynch, pas ontslagen uit het leger, een contract van een miljoen dollar heeft getekend voor het noteren van haar exclusieve verhaal.

I am a Soldier, Too: The Jessica Lynch Story gaat over de jonge Jessica uit Palestine, West-Virginia, die als zwaargewonde militair door Amerikaanse commando's uit handen van haar Iraakse bewakers wordt bevrijd. Het wordt geschreven door de voormalige New York Times journalist Rick Bragg. Bragg vertrok eerder dit jaar bij die krant na beschuldigingen dat hij in zijn berichtgeving te veel gebruik zou hebben gemaakt van het werk van een freelance journalist.

Lynch zei in een geschreven verklaring van de uitgeverij haar verhaal in boekvorm te willen vastleggen omdat zij van mening is dat ,,het Amerikaanse volk daar recht op heeft''. Lynch werd vorige week uit het leger ontslagen wegens haar verwondingen waar ze nog steeds niet volledig van is genezen.

Lynch werd gedurende de oorlog in Irak een symbool van het Amerikaanse patriottisme. Maar het verhaal rond haar gevangenname en de bevrijding die daar op volgde gaf aanleiding tot controverse toen de feiten over haar rol en de bevrijdingsactie tegenstrijdigheden bleken te vertonen.

Zo bleek het verhaal van Lynch verre van een heldenepos, maar vooral het relaas van foute beslissingen en niet-functionerend materieel. Lynch raakte ook niet gewond in een vuurgevecht met Iraakse militairen, maar tijdens een botsing met een andere Amerikaanse Humvee-jeep. Dat Lynch zou hebben gevochten als een leeuwin, bleek eveneens het product van de verbeelding van het Amerikaanse leger en journalisten. Ten slotte was haar heroïsche bevrijding minder spectaculair omdat er vrijwel geen Iraaks verzet aan te pas kwam. Private Lynch wil nu vertellen hoe het werkelijk zat.