LogicaCMG voert de stijgers aan

Op het Damrak was automatiseerder LogicaCMG de grootste stijger onder de 25 hoofdfondsen. Het bedrijf profiteerde van nieuws dat het meer banen schrapt dan aanvankelijk was verwacht. Het aandeel noteerde tegen het einde van de ochtend ruim 12,5 procent hoger.

Ook de halfjaarresultaten van het concern vielen goed bij beleggers. De ICT-dienstverlener heeft over de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 52,1 miljoen pond sterling (75,5 miljoen euro). Over de voorgaande zes maanden leed het bedrijf nog een nettoverlies van ruim 458 miljoen pond (664 miljoen euro).

Er lijkt langzaam wat meer vertrouwen te ontstaan onder beleggers. De macrocijfers vallen niet tegen en vanuit de technologiesector komen weer positieve signalen. Na LogicaCMG was uitgever Reed Elsevier de grootste stijger. Het fonds was tegen het einde van de ochtend ruim 3,6 procent hoger.

Onder de AEX-aandelen waren het vooral de financiële waarden die een opmars maakten. Zij profiteren van het toenemend optimisme en de stijging op de aandelenmarkten. Bank en verzekeraar ING steeg 3 procent, Aegon 2,75 en ABN Amro 2,4 procent. Van der Moolen won 2,6 procent. Alleen Fortis bleef met een plusje van 0,7 procent wat achter.

Brouwer Grolsch kreeg er bij de lokale fondsen 1,4 procent bij na de publicatie van zijn halfjaarbericht. De omzet en de winst van de brouwer uit het oosten van het land voldeden aan de verwachtingen van beleggers.

Prolion, de fabrikant van melkrobots, was bij de lokale aandelen de absolute winnaar. De onderneming wist het verlies over het afgelopen boekjaar danig terug te dringen. Het aandeel steeg daardoor ruim 18 procent.

Op de beurs in Parijs was Vivendi Universal de blikvanger. De aandelenkoers van het Franse mediaconcern steeg voor de tweede achtereenvolgende dag met enkele procenten. Aan het van de ochtend prijkte er een plus van 5,4 procent op de borden. Beleggers zijn positief over de verkoop van de Amerikaanse amusementstak aan NBC en hopen dat de grootste problemen bij het concern over zijn.

In de Europa zakte de euro in het eerste uur verder weg naar 1,0770 dollar, een dollarcent minder dan het slot van gisteren. In de loop van de ochtend ging de koers weer omhoog naar 1,0815 dollar. In ponden sterling zakte de euro van 0,6905 naar 0,6890 pond.